Κάλβου

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Κάλβου.
Κάλβος Ανδρέας (1792 Ζάκυνθος – 1867 Λονδίνο): Κορυφαίος ποιητής, ευρυμαθής, αρχαιολάτρης και λόγιος, εκπρόσωπος της επτανησιακής σχολής, δραματικός ειδυλλιακός, παγανιστικής και χριστιανός. Για χρόνια έζησε στην Εσπερία, Λιβόρνο, Παρίσι, Λονδίνο. Ο πατέρας του λιποτάκτης του ενετικού στρατού εγκατέλειψε την μάνα του, και παίρνει τα δυο παιδιά και πηγαίνει στην πατρίδα του το Λιβόρνο. Το 1826 ο Ανδρέας έρχεται στο Ναύπλιο αλλά βλέπει την εμφύλια φιλονικία των οπλαρχηγών και καταφεύγει στην Κέρκυρα και γράφει τις ‘’Ωδές’’ αφιερωμένο στην Επανάσταση του ’21. Χρημάτισε και καθηγητής της Ιονίου Ακαδημίας.
Χαρακτηρίστηκε ιδιότυπος, διότι έγραφε σε (προσωπική) μετρική, αρχαίζουσα γλώσσα. Στο έργο του διαφαίνεται η στοχαστικότερα η βαθιά του διανόηση, η θερμότατη πατριδολατρία, η ειδυλλιακή και ρομαντική ψυχοσύνθεση με ανάμεικτα παγανοχριστινιακά συναισθήματα που φαίνονται στα κείμενά του. Γνωστότερα έργα του είναι: οι ‘’Ωδές’’, η ‘’Λύρα’’ και τα ‘’Λυρικά’’. Γνωρίζεται το 1841 με τον Δ. Σολωμό.
Με τις ’’Δέκα Ωδές‘’ του εξυμνεί τον άνισο αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία και τον ανυπέρβλητο ηρωισμό τους κάτω από αντίξοες και απάνθρωπες συνθήκες δράσης, πράγμα που έγινε περίτρανα με την θλιβερή καταστροφή της Χίου και των Ψαρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο έργο του ‘’Ωκεανός‘’, όπου παρουσιάζει την ελευθερία ως προσωποποιημένη κόρη του Δία, η οποία ζητά απ’ τον πατέρα των Θεών Ωκεανό να βασιλεύσουν πάνω στη γη οι κόρες του ανθρώπου η Ελευθερία και Ειρήνη. Από την άλλη, στη ‘’Βρετανική Μούσα των Λυρικών‘’ του αναφέρεται στο Λόρδο Βύρωνα, που ήρθε στην Ελλάδα και πέθανε για την Ελευθερία της. Η Ελευθερία εδώ είναι μισόγυμνη και πασχίζει να ξυπνήσει τα τέκνα της για να προκύψει το ποθητό αποτέλεσμα .Όπως την βλέπουμε στον πίνακα του Ντε λα Κρουά. Μνημειώδης έχει μείνει η περί ελευθερίας ρήση του Κάλβου: «Αρετή και τόλμη θέλει η ελευθερία» και που μελοποίησε ο μουσικοσυνθέτης Μ. Θεοδωράκης. Τα περισσότερα έργα του τυπώθηκαν και κυκλοφόρησαν αργά μετά τον θάνατόν του, Τον βοήθησε πολύ ο ιόνιος και εθνικός μας ποιητής Δ. Σολωμός, διότι ήταν λιγότερο γνωστός επειδή έζησε στην Ευρώπη.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP