Κανάρη

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Κανάρη.
Κανάρης Κωνσταντίνος (1790 Ψαρά – 1877 Αθήνα): Κανάρης απ’ το καρνάγιο πιθανόν τα όνομά του. Θρυλικός αγωνιστής και πυρπολητής του ’21, αλλά και πολιτικός στα χρόνια της Aαπελευθέρωσης. Αναμφίβολα, υπήρξε από τις διασημότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης και πρωτοστάτησε στον κατά θάλασσα Αγώνα, με αποφασιστικότητα, και γενναιότητα.
Η καταγωγή του φαίνεται να είναι από την Ήπειρο την Πάργα, άλλοι τον θέλουν Ψαριανό, Βοήθησε τους Σουλιώτες στον αγώνα τους κατά του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Έμεινε ορφανός, και γίνεται καπετάνιος στο εμπορικό του θείου του. Κατ’ άλλους μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία κατ’ άλλους όχι, μπήκε όμως στον Αγώνα ως πυρπολητής το 1822, έκαψε με το δαυλό του μες στο λιμάνι της Χίου τη ναυαρχίδα του Καρά Αλή τον ίδιο και 2.000 Τούρκους που γιόρταζαν το Ραμαζάνι, χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου. Το ίδιο επιχείρησε και το 1825 στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, όπου (ανεπιτυχώς) προσπάθησε να πυρπολήσει τον αιγυπτιακό στόλο. Στην Σάμο, στην Μυτιλήνη, συνέχισε τις πυρπολήσεις, ασχολήθηκε και με την καταπολέμηση της πειρατείας που μάστιζε τα νησιά μας.
Για την αξεπέραστη φιλοπατρία και προσφορά του προς το Γένος ο κυβερνήτης Καποδίστριας τον όρισε αρχηγό του στόλου το 1827 όπου κατατρόπωσε λόγω πείρας την ανερχόμενη πειρατεία, ο βασιλιάς Όθωνας τον διόρισε Γερουσιαστή. Αργότερα, εξελέγη και Πρωθυπουργός της χώρας (1864-1877). Και μετέπειτα υπήρξε ηγέτης των ‘’Ορεινών.’’ Περισσότερο απ’ όλα όμως στη συνείδηση του λαού καθιερώθηκε ως πυρπολητής και ναύαρχος και μ’ αυτόν τον υπέροχο τίτλο πέθανε στα 1877, αφού το όνομά του κόσμησε με χρυσά γράμματα το πάνθεο της ένδοξης ελληνικής ναυτιλιακής ιστορίας της εξέγερσης του ’21.
Κατά διαστήματα διέμενε και στα Νέα Ψαρά (την Ερέτρια), όπου το ελληνικό κράτος για τις μεγάλες του υπηρεσίες στον Αγώνα του είχε παραχωρήσει κτηματική περιουσία, και ο γιος του Μιλτιάδης είχε κτίσει την κατοικία του.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP