Καραγιάννη

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Καραγιάννη. (Νεάπολη. Από το 1959.)
Καραγιάννη Λέλα (Λίμνη Ευβοίας 1898 – Χαϊδάρι Αττικής 1944): Ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών της περιόδου 1940 – 1944, δημιουργός και ηγέτιδα της αντιστασιακής οργάνωσης ‘’Μπουμπουλίνα’’ της ηρωίδας του 1821, έργο της οποίας ήταν η μετάδοση πληροφοριών με αποδέκτη το στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, καθώς και η οργάνωση δολιοφθορών σε συνεργασία με Ιταλούς και Γερμανούς αντιφρονούντες, που γνώριζαν από μέσα την κατάσταση της κατοχής. Παράλληλα, σχημάτισε την ‘’Ελληνική Σιωπηλή Στρατιά’’ με κύριο έργο της τη φυγάδευση Ελλήνων και Εγγλέζων αξιωματικών στην Αίγυπτο. Στην αντιστασιακή δράση είχε εντάξει όλη της την οικογένεια: τα έξι από τα επτά της τέκνα και το σύζυγό της τον φαρμακοποιό Νίκο Καραγιάννη . Πέρα από σπίτι της στην οδό Φυλής και στο φαρμακείο της Πατησίων η κύρια έδρα της οργανώσεως ήταν το μοναστήρι του Αγίου Δωροθέου στα Μέγαρα επίσης συνεργαζόταν και με το αρχηγό της Αστυνομίας Έβερτ, με πολλά σαμποτάζ εναντίων Γέρμανο κατοχικών συμφερόντων.
Χαρακτηρίστηκε ως μια ηρωίδα απ’ της σιωπηλής στρατιάς ήρωες που έδρασε στα χρόνια της Κατοχής, κάτω από την αφόρητη τρομοκρατία, πολεμώντας κρυφά και σιωπηλά τον πανίσχυρο και κτηνώδη εχθρό. έδωσε ότι είχε και δεν είχε, και στο τέλος και την ίδια της τη ζωή, για την αγάπη της για την πατρίδα.
Αρχικά, συνελήφθη από τους Ιταλούς και κλείσθηκε στις φυλακές Αβέρωφ, αλλά αθωώθηκε και αποφυλακίσθηκε.
Όμως, τον Ιούλη του 1944 κι ενώ νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού, ξανασυνελήφθη από τους Γερμανούς μαζί με κάποια μέλη της οικογενείας της και στενούς της συνεργάτες. Βασανίστηκε απάνθρωπα στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν και τελικά στις 8 Σεπτεμβρίου του 1944 (ένα μήνα πριν απ’ την απελευθέρωση των Αθηνών) οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα της Μονής Δαφνίου στο Χαϊδάρι, σέρνοντας το χορό της αθανασίας μαζί με άλλους 72 αγωνιστές.
Για την εξαιρετική της δράση και τον ηρωικό της θάνατο, πέρα από το επίσημο Ελληνικό. κράτος η Ακαδημία Αθηνών το 1947 της απέμεινε το βραβείο αρετής και αυτοθυσίας, το βρετανικό αρχηγείο Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και ιταλοί αντιστασιακοί τίμησαν την περήφανη ελληνίδα πατριώτισσα. Προτομές της έχουν στηθεί τόσο στο αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, όσο και στην παραλία Χαλκίδας, και φυσικά στη γενέτειρά της, τη Λίμνη της Β. Εύβοιας. Το σπίτι της στην πλατεία Αμερικής της Αθήνας, από το 1995 έγινε ιστορικό μνημείο Αυτοθυσίας.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP