Κασομούλη

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Κασομούλη.
Κασομούλης Νικόλαος (1798 Κοζάνη – 1872 Στυλίδα): Μακεδόνας ήρωας και ιστορικός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο οποίος πρωτοστάτησε στον ξεσηκωμό του λαού της Μακεδονίας κατά των Τούρκων.
Ο πατέρας του ήταν έμπορος και τον έστελνε για δουλειές στη Σμύρνη, όπου και μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία, άλλοι λένε πως μυήθηκε στις Σέρρες όπου διατηρούσε μαγαζί η οικογένειά του. Επιστρέφοντας από την Σμύρνη στη Σιάτιστα, ενέταξε και τον πατέρα του στους κόλπους της Φιλικής Εταιρείας. Έλαβε μέρος σε πολλές μάχες στη Θεσσαλία με τον Γ. Καραϊσκάκη στην έξοδο του Μεσολογγίου το 1824, στην Ακροκόρινθο κατά του Κιουταχή. Διορίζεται ταγματάρχης στην βασιλική φάλαγγα, και φρούραρχος της Χαλκίδας.
Στην Στυλίδα όπου καταλήγει μετά τον Αγώνα έγραψε τα ‘’Ενθυμήματα’’ και ο στρατηγός αναφερόταν στην δράση του αρματολικιού σε τρεις τόμους και θεωρείται πιστό προς την αλήθεια από οιανδήποτε άλλο γραπτό μνημείο, και αποτελεί ένα σπουδαίο ιστορικό ντοκουμέντο.
Με την επιμέλεια του Γ. Βλαχογιάννη συνεγράφη το έργο που αναφερόταν στον πολιτικό, θρησκευτικό και κοινωνικό βίο των επαναστατημένων Ελλήνων. Εκεί βλέπουμε πως οι ξενιτεμένοι λόγιοι, έμποροι που γνώριζαν από μέσα την πραγματική κατάσταση στην Οθωμανική αυτοκρατορία έβαλαν τον μοχλό μαζί με τους προεστούς τους αρματολούς και τον κλήρο να ανατρέψουν την Τουρκιά, βλέπουμε πως και το ιερατείο να έχει κάποιο πρωταγωνιστικό ρόλο.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP