Καστελόριζου

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Καστελόριζου.
Καστελόριζο: Ακριτικό νησί της Δωδεκανήσου, που απέχει μόλις 3 χμ. από τις απέναντι ακτές της Μικράς Ασίας, και είναι το ανατολικότερο άκρο της Ελλάδος. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Μεγίστη, εξ’ ου και ο Δήμος Μεγίστης εξ αιτίας του οικιστή του τόπου Μεγιστέα των Δωριέων. Τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής μαρτυρούν την κατοίκηση του τόπου από τους προϊστορικούς χρόνους. Σε κατοπινές εποχές οχυρώθηκε με την προοπτική να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς και δυσβάσταχτες πειρατικές επιδρομές.
Από το τάγμα των Ιωαννιτών που το κατέλαβαν να παίρνει το σημερινό του όνομα, οι Ιππότες οχυρώνουν με το φρούριο, και το κάστρο για την άμυνά τους .
Το Καστελόριζο το 1522 κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς και παρέμεινε ως το 1912, οπότε και κατελήφθη από τους Ιταλούς. Στα χέρια τους έμεινε ως τη στιγμή της απελευθέρωσής του το 1947. Οι παλιότεροι θα θυμούνται την κυρά της Ρω, την Δέσποινα Αχλαδιώτη που ύψωνε περήφανα κάθε μέρα την ελληνική σημαία.
Η αλιεία και ο τουρισμός είναι τα κύρια επαγγέλματα των κατοίκων της, που φροντίζουν να διατηρείται το αιγαιοπελαγίτικο χρώμα. Αυτό το συμπληρώνουν μοναδικά το μεγαλύτερο και ωραιότερο ενάλιο σπήλαιο της χώρας , η γαλάζια σπηλιά, που υπάρχει εκεί, αλλά και η μεσογειακή φώκια, που χαίρεται τις καθαρές ακτές του νησιού, η Χώρα με τις ομορφιές της φαντάζει αμφιθεατρικά στο γραφικό της λιμάνι.
Το 1991 γυρίζεται η βραβευμένη ταινία Μεντιτεράνιο, το 2003, και το 2010, έγιναν ευρωπαϊκές ανακοινώσεις για την κακή μας πορεία στην ΕΕ.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP