Κατσώνη

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Κατσώνη.
Κατσώνης Λάμπρος (1752 Λειβαδιά – 1804 Κριμαία): Έλληνας ναυτικός και διάσημος θαλασσοπόρος, ήρωας της παλιγγενεσίας, του δουλωμένου Έθνους. Το 1770 κατατάχθηκε στο Ρώσικο στρατό που είχε έρθει στην Ελλάδα κατά την περίοδο των Ορλοφικών. Αργότερα στα 1778 από την Τεργέστη παραλαμβάνει στολίσκο από τους ομογενείς και με ότι άλλα μπόρεσε να περισυλλέξει, οργάνωσε απελευθερωτικό κίνημα δημιουργώντας έναν στόλο 18 πλοίων και άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στους Τούρκους στο Ιόνιο Πέλαγος μάλιστα όσα καράβια συλλάμβανε τα εξόπλιζε και έτσι αυγάτισε τον στόλο του. Οι ενέργειες του Κατσώνη ενθουσίασαν τους νησιώτες και πολλοί αυθόρμητα τον βοήθησαν. Το 1788 βρίσκεται στην Κάρπαθο και διαλύει τούρκικη ναυαρχίδα, και έτσι σύντομα κυριαρχεί στο Αιγαίο, γεγονός που θορύβησε την Υψηλή Πύλη και ανάγκασε τον Πατριάρχη της Πόλης να αφορίσει δήθεν όσους τον βοηθούσαν.
Έχοντας ανάμεσα στους άνδρες του και τον συμπατριώτη του και βαφτιστήρι τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, και μαζί πυρπολούσαν τα τούρκικα καράβια, ενεργώντας πάντοτε με έξυπνες και πονηρές κινήσεις. Όμως, από το 1792 που η Ρωσία συνθηκολόγησε με την Τουρκία, ο Κατσώνης έμεινε χωρίς βοήθεια και υπέστη πανωλεθρία ανοιχτά της Άνδρου, όπου και τραυματίσθηκε, από αυτήν την ναυμαχία, λένε ότι τότε προήλθε και το: Σαν σ’ αρέσει Μπάρμπα Λάμπρο, ξαναπέρνα από την Άνδρο. Τα ανδραγαθήματά του έδωσαν κουράγιο, και άφησε αχτίδα λευτεριάς Οι Γάλλοι που ήλεγχαν το Αιγαίο τον απομόνωσαν διότι ενοχλούσε τα πλοία τους, και αναγκάσθηκε να φύγει για την Αγία Πετρούπολη, ο Τσάρος για τις υπηρεσίες του στο ρώσικο έθνος τον προβίβασε στο βαθμό του Χιλίαρχου. Στη συνέχεια, εγκαταστάθηκε στην Κριμαία όπου του είχε χορηγηθεί έκταση 22.000 στρεμμάτων και το αποκαλούσε το παλάτι της Λιβαδειάς. Εκεί το 1945 υπογράφηκε η συνθήκη της λεγόμενης Κριμαίας αντί Λιβαδειάς όπως θα ήθελε ο Κ.. Απεβίωσε στην Κριμαία το 1804.
Τιμητικά, για τις μεγάλες του υπηρεσίες προς το Γένος το όνομα Κατσώνης το 1928 δόθηκε σε υποβρύχιο του ελληνικού στόλου, και το οποίο είχε σημαντικές επιτυχίες κατά Γερμανών στον πόλεμο του ‘40.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP