Καβάλας

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Καβάλας.
Καβάλα: Πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και σημαντικό λιμάνι της Ανατολικής Μακεδονίας, με παλαιότερή της ονομασία Νεάπολη. Η Κ. ήταν η πρώτη Ευρωπαϊκή πόλη που επισκέφθηκε ο Α. Παύλος και έγινε Χριστιανική. Χαρακτηριστικό μνημείο της διαχρονικής πορείας της πόλης: το βενετσιάνικο φρούριο με το ρωμαϊκό υδραγωγείο με τις καμάρες στα βυζαντινά χρόνια που μετασκευάστηκαν στη συνέχεια επί Μωχάμετ Άλη στα 1816 και σε άλλα επιπρόσθετα μέρη.
Η πόλη της Καβάλας, και η ενδοχώρα της πάντοτε βρισκόταν στο στόχαστρο των Βουλγάρων, που την έβλεπαν ως πύλη εξόδου τους στο Αιγαίο. Η απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους έγινε με τους Βαλκανικούς πολέμους του 1912-13.
Η αλιεία, τα καπνά, που – oι καπνεργάτες δημιούργησαν το πρώτο καπνεργατικό σωματείο το 1905 στα Βαλκάνια, σε παλαιότερες εποχές, ο ορυκτός πλούτος του τόπου, ο χρυσός του Παγγαίου απ’ τα αρχαία χρόνια, σήμερα η εκμετάλλευση ξυλείας, η γεωργία η κτηνοτροφία, και η αλιεία με την μεγαλύτερη ιχθυόσκαλα της Α. Μεσογείου, υπήρξαν ανέκαθεν οι βασικές ασχολίες των κατοίκων εκτός της πρωτογενούς παραγωγής εδώ και κάμποσα χρόνια ο μαύρος χρυσός έχει την εξέδρα στα χωρικά νερά της Κ. με την εξόρυξη πετρελαίου στον Πρίνο.
Σημαντικές πόλεις της περιοχής πλην της πρωτεύουσας: η Νέα Καρβάλη, η Χρυσούπολη με τις βιοτεχνίες της και το νησί Θάσος.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP