Κέας

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Κέας.
Κέα ή Τζια: Το βορειότερο και κοντινότερο προς την Εύβοια Κυκλαδονήσι. Το όνομά της το έχει λάβει από τον -5ο αιώνα της αρχαιότητας και το οφείλει στο Ναυπάκτιο ήρωα Κέο γιο του Απόλλων. Ο Ηρόδοτος μνημονεύει τους Ίωνες ως Κείους. Η πόλη-κράτος της Ερέτριας είχε κυριαρχήσει και επιβάλλει στο νησί τους δικούς της θεσμούς. Το -377 κατακτήθηκε από την Αθηναϊκή Συμμαχία. Το -338 πέρασε στα χέρια των Μακεδόνων και αργότερα σ’ αυτά των Ρωμαίων.
Κάτι το εντυπωσιακό που συνέβαινε στην Κέα κατά τον – 4ο αιώνα, ήταν το σύγγραμμα της Κείων Πολιτείας το ‘‘κωνιάζεσθαι’’ του Κείου νόμου, του ντόπιου νομοθέτη Αριστείδη σύμφωνα με τον οποίο γινόταν μια εθελουσία ευθανασία των γερόντων, των οποίων το όριο της ηλικίας ξεπερνούσε το 70 έτος κι έπρεπε αυθόρμητα να πάρουν την σχετική άδεια αυτοκτονίας, πίνοντας το θανατηφόρο κώνειο, ώστε να προσφέρουν έτσι τις επισιτιστικές και δημογραφικές υπηρεσίες τους, προς την πατρίδα. Το έθιμο αυτό καθιερώθηκε νομικά μετά από μια εξουθενωτική πολιορκία, που έφερε έλλειψη τροφίμων και θανάτους. Κατόπιν τούτου οι γέροντες οδηγήθηκαν στην εθελουσία αυτοκτονία με την προοπτική να επιζήσουν οι νεότεροι και ικανότεροι για να φροντίσουν την πατρίδα, το έθιμο συνεχίστηκε ως τον 3ο αιώνα, που ήρθε ο χριστιανισμός. Οι Κείοι γενικά έτρεφαν εκτίμηση στην λιτότητα και την αυτάρκεια, και το Κείον το Νόμιμον ήταν ένα αυστηρό μοναδικό και πρωτότυπο θέσπισμα στον αρχαίο ελλ. κόσμο, το οποίο κατέκρινε ο φιλόσοφος Αριστοτέλης.
Το 1790 ο πρώιμος και άπειρος στα πολεμικά ναύαρχος του ρώσικου ναυτικού Λ. Κατσώνης αποκλείσθηκε στα στενά της Τζιάς από το τούρκικο ναυτικό με τον Μουσταφά Πασά, και οι κάτοικοι του νησιού έκαναν κάτι σπουδαίο, μια αφέγγαρη νύχτα μετέφεραν σέρνοντας σε ξύλινους κυλίνδρους τα καράβια του σε ασφαλή νερά.
Ένας μεγάλος δάσκαλος τού -4ου αιώνα ήταν ο Κείος ο Πολυκλείδης δάσκαλος των Θουκυδίδη, Ευριπίδη, Ισοκράτη.
Τα διάφορα λείψανα των αρχαιολογικών ανασκαφών έφεραν στο φως τον πολιτισμό των Μυκηναίων – Δωριέων της Αρχαϊκής περιόδου, όπως στην πόλη της Καρθαίας με τους ναούς της Αθηνάς και του Απόλλωνα, αλλά και της Ρωμαϊκής εποχής. Πολλά άλλα μνημεία μαρτυρούν το πέρασμα των Βυζαντινών, των Βενετών και των Τούρκων.
Στις 12 Νοέμβρη 1916 , στον Α’. Π. Πόλεμο το ‘’Βρετανικό’’ αδελφάκι του Τιτανικού, που είχε επιταχθεί, βρήκε σε Γερμανική νάρκη μεταξύ Τζιάς και Σουνίου, και βουλιάζει, σώζονται 1060 άτομα, χάνονται 30. Το ναυάγιο παρουσιάζει ενδιαφέρον καταδύσεων σήμερα. Το ‘’Βρετανικό’’ ήταν νοσοκομειακό και πήγαινε να πάρει τραυματίες από την Λήμνο, οι τραυματίες ήταν από την Μάχη της Καλλίπολης.
Ξερονήσι η Κέα, όπως και όλα τα γειτονικά νησιά, ως πρότινος ζούσε αποκλειστικά από την κτηνοτροφία και την αλιεία, ενώ σήμερα μεγάλα οικονομικά οφέλη έχει από τον τουρισμό. Διάβαζα ότι οι Τζιώτες εκμεταλλεύονται τα βελανίδια για χαμάδα, αλεύρι για βαφή δερμάτων. Κέα λέγεται ότι είναι τόσο κοντά και τόσο μακριά.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP