Κέρκυρας

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Κέρκυρας. (Από το 1976)
Κέρκυρα και Κορφού: Το θρυλικό νησί των Φαιάκων Φοινικής καταγωγής, η έντονη Βενετσιάνα , η αρχόντισσα του Ιονίου πελάγους η Κ. το βορειότερο και μεγαλύτερο νησί των Επτανήσων, με την ομώνυμη πόλη να αποτελεί την πρωτεύουσα όλου του ιωνικού επτανήσιου νησιωτικού συμπλέγματος. Σήμα κατατεθέν το διακριτικό και θεαματικό Ποντικονήσι για την Κέρκυρα.
Σύμφωνα με τον Όμηρο οι Φαίακες φιλοξένησαν τον Οδυσσέα κατά την επιστροφή του από την Τροία, φθάνοντας εκεί ρακένδυτος και ταλαιπωρημένος καταλήγει μπρος στη βασιλοκόρη Ναυσικά, για να τύχει στη συνέχεια τις ολόθερμες φροντίδες της βασιλικής οικογένειας του νησιού. Πρώτοι βρέθηκαν στο νησί οι Ιλλύριοι.
Η αρχαία Κέρκυρα κτίστηκε από τους Κορινθίους το -734 και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πράγματα της πορείας των αρχαίων Ελλήνων. Κατά τη μεσαιωνική περίοδο βρέθηκε στο καθεστώς του Δεσποτάτου της Ηπείρου, από το 1204 και στη συνέχεια στην κατοχή των Βενετσιάνων. Το 1799 περιήλθε στην εξουσία των Ρώσων, ενώ το 1807 έγινε γαλλική κτήση και το 1810 οδηγήθηκε στην αγγλική κατοχή. Στην Ελλάδα παραχωρήθηκε το 1864 ως δώρο των Εγγλέζων με την ενθρόνιση του βασιλιά Γεωργίου. Η Κέρκυρα, όπως και τα άλλα νησιού του Ιονίου, δεν κατακτήθηκαν ποτέ από τους Τούρκους, παρά τις αλλεπάλληλες επιδρομές και σφαγές που υπέστησαν από τον (γιο χριστιανής μάνας – γενίτσαρου) τον Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα πειρατή ναύαρχου και δημιουργού του τούρκικου στόλου.
Η Κέρκυρα είναι ένα από τα ωραιότερα νησιά του Ιονίου και θεωρείται πύλη εισόδου – εξόδου προς την Ιταλία και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, από την οποία ποικιλοτρόπως έχει επηρεαστεί και κυρίως στο μουσικό και πολεοδομικό τομέα. Απ τους Βενετούς πλην της μουσικής παράδοσης του νησιού, άλλο ιδιαίτερο στοιχείο των Κερκυραίων είναι και η ιδιόμορφη διάλεκτός τους, με τις πολλές φιλαρμονικές, με το Αχίλλειο, το Ποντικονήσι. Με τον προστάτη τους και πολιούχο τον Αι Σπυρίδωνα, Τα οχυρωματικά Βενετικά φρούρια – κάστρα να κοσμούν την πόλη και μας θυμίζουν τους κατακτητές. Η Εβραϊκή ιδιόμορφη συνοικία τα Καντούνια. Με την μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων την Σπανιάδα. Τέκνα της Κ. ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδος ο Ι. Καποδίστριας, οι λόγιοι Ν. Θεοτόκης, Ε. Βούλγαρης και πάμπολλοι καλλιτέχνες . Κοσμοπολίτικο νησί και πόλη όπου αποπνέει το αίσθημα της αρχοντιάς με τα κάστρα, κατάλοιπα των Βενετσιάνων, με το παλάτι της πριγκίπισσας Σίσι με το σύμπλεγμα Αχιλλέα πληγωμένο. Κυρίαρχη τέχνη των κερκυραίων είναι η μουσική τέχνη, δηλαδή όλα είναι μουσικά στην Κ. με την μουσική παιδεία τους, από την κατοχή των Άγγλων παρέμειναν τόσο η ιππασία, όσο και το κρίκετ στο μοναδικό μέρος της Ελλάδος, που παίζεται. Έχει τόσες φιλαρμονικές – 19 – όσες θα έλεγα δεν έχει όλη η υπόλοιπη Ελλάδα.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP