Κιλκίς

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Κιλκίς. (Από το 1978)
Κιλκίς: Πόλη του ομώνυμου νομού της Δυτικής Μακεδονίας. Η αρχαία πόλη Καλλικό -από το δερμάτινο κόσκινο που κοσκίνιζαν τον χρυσό στον Γαλλικό ποταμό- διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο διαχρονικά στην ιστορία του. Κατά τον 19ο αιώνα οι Βούλγαροι κομιτατζήδες και οι Εξαρχικοί βούλγαροι κληρικοί δημιουργούσαν προβλήματα τόσο στην κοινωνία όσο και στην θρησκεία. Με χαρακτηριστικότερο γεγονός τη μάχη του Κιλκίς (26 Οκτωβρίου 1912) και προς τιμήν της σημαντικής αυτής νίκης, δόθηκε το όνομα Κιλκίς σε θωρηκτό, το θρυλικό ‘’ΚΙΛΚΙΣ’’ Η περιοχή διέθετε τότε ορισμένους βουλγαρίζοντες οικιστικούς σχηματισμούς, γεγονός που επιδέξια εκμεταλλεύτηκε η βουλγαρική προπαγάνδα. Για το οριστικό έλεγχο της περιοχής συγκρούσθηκε σ’ αυτόν τον τόπο ο ελληνικός με το βουλγαρικό στρατό. Οι απώλειες από τη σύγκρουση μεγάλες, μα η ελληνική νίκη ήταν καθοριστική, καθώς έκρινε το μέλλον των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13.
Ο νομός είναι γεωργοκτηνοτροφικός και με την έλευση των Μικρασιατικών προσφύγων το 1922, στους οποίους παραχωρήθηκε σημαντικός κλήρος γης, ξεκίνησε η οικονομική του ανάπτυξη και εξέλιξη. Αρωγός τους προς τούτο οι ποταμοί Αξιός (Βαρδάρης) και Γαλλικός, αλλά και η λίμνη Δοϊράνη, υδροδοτούν την ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς. Η Δοϊράνη κατά το ήμισυ ανήκει στο νομό Κιλκίς ενώ το υπόλοιπο στην π.Δ.Γ.Μ. [Σλαβομακεδονία] . Η βιομηχανική περιοχή στο Σταυροχώρι με τα εργοστάσια έδωσε δουλειά στον κόσμο της περιοχής.
Στο Πολύκαστρο γιορτάζουν τις Απόκριες, τη γιορτή της Μπάμπως και τα Κουρμπάνια που έφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία.
Το ιστορικό θωρηκτό ‘’Κιλκίς’’ συμμετείχε στον Α’Π, Πόλεμο, στη Κριμαία το 1918, στον Μικρασιατικό πόλεμο 1919 – 1922, αν και παροπλισμένο από 1931, αξιοποιήθηκε και το 1940 – 41 έβαλε κατά των ιταλικών βομβαρδιστικών και των γερμανικών Στούκας.
Από παραπάνω στοιχεία και όχι μόνο προκύπτει ότι ο νομός Κιλκίς διαθέτει πρόσφυγες όλων των φυλών από παντού: μεταναστευτικά ρεύματα από Βουλγαρία, Ανατολική Θράκη, Πόντο, Ιωνία, Καππαδοκία, Ρωσία -Σοβιετική Ένωση- παλιννοστούντες, από τις βουλγαροκρατούμενες περιοχές της Α, Μακεδονίας μεταξύ των ετών 1941-43, από τον ανταρτοπόλεμο 1946 – 49, Βλάχοι, Σαρακατσαναίοι. Όποιος κοινωνιολόγος θάθελε να μελετήσει την νεοελληνική κοινωνία, εδώ στον νομό Κιλκίς θα το καταφέρει.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP