Κριεζή

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Κριεζή. (Σουβάλα)
Κριεζής Αντώνιος (1796 Ύδρα – 1865 Αθήνα): Ο επιφανέστερος των Κριεζήδων, με τη μεγάλη τους προσφορά στα χρόνια του Αγώνα του 1821, αλλά και τη μετέπειτα εποχή. Η καταγωγή τους ήταν από τα Κριεζά της Εύβοιας, αλλά κάποιοι εκ των προγόνων τους είχαν εγκατασταθεί στην Ύδρα από τα μισά του 17ου αιώνα και για τούτο μνημονεύονται ως Υδραίοι.Τ’ αρχικό τους όνομα ήταν Δέδες που το κράτησαν τ’ άλλα δυο αδέλφια του.
Δεκαοχτάχρονος ο Αντώνης Κριεζής μπήκε σε περιπέτειες με Αλγερινούς πειρατές. Με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης πρωταγωνίστησε σε ναυτικές επιχειρήσεις, αναλαμβάνοντας την ηγεσία του κατά θάλασσαν Ευβοϊκού αγώνα, διακρίθηκε για τη γενναιότητά του σε πολλές ναυτικές πολεμικές αντιπαραθέσεις. Κορυφαία στιγμή των δραστηριοτήτων του, η καθοριστική του συμβολή στη νικηφόρο έκβαση της μάχης των Βρυσακίων (15 Ιουλίου 1821). Κανονιές των πλοίων του, κατά των στρατευμάτων του Ομέρ Βρυώνη έφεραν σύγχυση, πανικό και μεγάλες απώλειες στον εχθρό. Μάλιστα, μια εξ αυτών αποκεφάλισε και τ’ άλογο του Ομέρ Βρυώνη. Σε άλλες στιγμές, συνεργαζόμενος με τον επίσης Ευβοέα Ανδρέα Μιαούλη, κατατρόπωσαν, πυρπόλησαν τμήμα του τούρκικου στόλου, τόσο προεπαναστατικά όσο και κατά την επαναστατική περίοδο, πολεμώντας σε πολλές ελληνικές θάλασσες, από τον Ελλήσποντο μέχρι τον Αμβρακικό κόλπο. Με τον Κανάρη έλαβε μέρος στην αποτυχημένη πυρπόληση του Αιγυπτιακού στόλου στην Αλεξάνδρεια το 1825.
117Μνημειώδης έμεινε η αγωνιστικότητα και αποφασιστικότητά του, και πιο πολύ η τόλμη του, σε βαθμό που έφθασαν να λένε: «Όποιος δε θέλει να ζήσει, να πάει με τον Κριεζή.»
Μετά την απελευθέρωση εργάστηκε ως Υποπλοίαρχος Διοικητής της Μοίρας του στόλου στο Αιγαίο από τα χρόνια του Κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια, υπηρέτησε ως Αυλάρχης τον βασιλιά Όθωνα (το 1844) διετέλεσε Πρωθυπουργός της χώρας (1849 – 1854). Αποσύρθηκε από την ενεργό δράση με το βαθμό του Αντιναυάρχου το 1854.
Η οδός Κριεζή, που συνδέει τον όρμο της Σουβάλας με την Αβάντων, αρχικά λεγόταν Κονδύλη, μετά Κριεζώτη και τέλος Κριεζή.
‘’Κριεζής’’ είναι το όνομα που δόθηκε προς τιμήν του, σε αντιτορπιλικό πλοίο.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP