Λαρίσης

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Λαρίσης. (Από το 1978)
Λάρισα: Πόλη, νομός και πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.
Η Λάρισα ανέκαθεν υπήρξε σταυροδρόμι λαών, φυλών, πολιτισμών και στρατών, που παραμένοντας εκεί, της άφησαν κατάλοιπα του δικού τους πολιτισμικού στίγματος.
Η Λάρισα ιδρύθηκε από τους Πελασγούς. Το όνομά της είναι πελασγικό και σημαίνει φρούριο. Από’ άλλη εκδοχή το όνομά της το έλαβε από τη Λάρισα, την κόρη του βασιλιά των Πελασγών. Μια τρίτη εκδοχή τη θέλει μητέρα του Ποσειδώνα και του Πελασγού, ενώ γιος της ήταν ο Ασκληπιός, εκεί έζησε και πέθανε ο Ιπποκράτης ο πατέρας της Ιατρικής, καταγωγή του μυθικού ήρωα του Τρωικού πολέμου Αχιλλέα όπου ανέθρευε άλογα. Και από κει το άλογο είναι σύμβολο του Δήμου των Λαρισαίων. Το ότι ήταν συμβολικό για τους Λαρισαίους, το βλέπουμε στα νομίσματά τους, είναι και σήμα της Αθλητικής [ποδοσφαιρικής] Ένωσης Λάρισας [Α.Ε.Λ.].
Η περιοχή ιδιαιτέρως, ήκμασε στα χρόνια του βασιλιά των Φερών Ιάσονα. Αργότερα όμως, την κατέλαβαν οι Μακεδόνες του βασιλιά Φιλίππου Β’ κατόπιν τους διαδέχθηκαν οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί, οπότε η περιοχή κατά τους ύστερους βυζαντινούς χρόνους εντάχθηκε στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, και εν συνεχεία στους Τούρκους (από το 1423 και έως την απελευθέρωσή της από τον ελληνικό στρατό, στα 1881). Λίγο έξω από τη Λάρισα και με κέντρο το Κιλελέρ στα 1910 πραγματοποιήθηκε η φημισμένη εξέγερση των Κολίγων κατά των τσιφλικάδων, με επιτακτικό αίτημα τη διανομή της αγροτικής γης στους ακτήμονες παραγωγούς. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η περιοχή βομβαρδίστηκε έντονα τόσο από τους Ιταλούς όσο και από τους Γερμανούς.
Στο νομό Λάρισας βρίσκεται ο επιβλητικός Όλυμπος, το βουνό των αρχαίων Θεών, ενώ η γειτονική Όσσα τον χωρίζει δια μέσου του στενού των Τεμπών και του Πηνειού ποταμού, που διασχίζει την πόλη της Λάρισας και τροφοδοτεί με νερά, τη μεγάλη πεδιάδα του κάμπου, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγής δημητριακών, τεύτλων, βαμβακιού, και άλλων γεωργικών προϊόντων που παράγονται στον πλουσιότερο γεωργικό ελληνικό χώρο. Μέρος των νερών του Πηνειού κατευθύνονται στην νεοσυσταθείσα, ύστερα από [1962] αποξήρανση, λόγω επιδημιών στη λίμνη Κάρλα, Βοιβηίς στην αρχαιότητα.
Στους πρόποδες του Κισσάβου βρίσκονται και τα ιστορικά Αμπελάκια – με τον πρώτο πανευρωπαϊκά συνεταιρισμό τους, με τα ξεχωριστά αρχοντικά τους, αλλά και οι πόλεις της Ελασσόνας, του Τιρνάβου, της Αγιάς και των Φαρσάλων στον κάμπο.
Η Λάρισα διαθέτει ένα απ’ τα πιο σπουδαία πάρκα στην Ελλάδα, το Αλκαζάρ, διασχίζεται από τον Πηνειό ποταμό, διαθέτει το αρχαίο θέατρο του -4ου αιώνα, το Οθωμανικό φρούριο του 15ου αιώνα όπως και πολλές και όμορφες πλατείες. Με κάμποσες βιομηχανίες, ενώ αποτελεί ένα μεγάλο συγκοινωνιακό και οικονομικό στρατιωτικό κέντρο της περιοχής και της χώρας συνολικά.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP