Λευκάδος

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Λευκάδος. (Από το 1976)
Λευκάδα: Νησί των Επτανήσων του Ιουνίου Πελάγους, που συνδέεται με ισθμό 180 μέτρων με την Ακαρνανία, και η Λευκάδα. μαζί με την Εύβοια είναι τα μόνα νησιά που έχουν οδική πρόσβαση ή είναι προσβάσιμη με τα πόδια πάνω σε πλωτή γέφυρα, δηλαδή δεν είναι εξ’ ολοκλήρου πραγματικό νησί. Η ομώνυμη πόλη αποτελεί την πρωτεύουσα του νομού Λευκάδας.
Οι Κορίνθιοι τον -7ο αιώνα ανοίγουν διώρυγα στον πορθμό, η οποία αποκόπτεται αργότερα απ’ τους σεισμούς, για να ξανανοίξει στα 1953.
Η Λευκάδα κατά μία εκδοχή θεωρείται και αυτή πατρίδα του Οδυσσέα. Και αυτό γιατί κατά την ομηρική εποχή ανήκε στο Λαέρτη, τον πατέρα του Οδυσσέα. Κατ’ άλλους υπήρξε τόπος καταγωγής και του Ομήρου. Στα -197, κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους. Περιήλθε στους Βενετούς (στα 1204) και ακολούθως (στα 1362) στο Δεσποτάτο της Ηπείρου, για να κατακτηθεί από τους Τούρκους στα 1447 και να παραμείνει σ’ αυτούς ως στα 1684, το μόνο νησί των Επτανήσων με 200 χρόνια Οθωμανικής κυριαρχίας, οπότε το νησί ξαναπέρασε στα χέρια των Βενετών, και τότε [1684] ο Μοροζίνι ο γνωστός από τον βομβαρδισμό το 1687 των Προπυλαίων του Παρθενώνα ναύαρχος – δόγης ανέγειρε την σημερινή πόλη της Λευκάδας. Κατά την επανάσταση του ’21 στη Λευκάδα κατέφευγαν πολλοί καταδιωκόμενοι αγωνιστές και πολλά γυναικόπαιδα Σουλιώτικων φαρών. Οι τελευταίοι του κατακτητές, οι Εγγλέζοι, την παραχώρησαν στην Ελλάδα στα 1864. Το 1953 ο νομός όπως και τ’ άλλα νησιά της περιοχής, υπέστησαν μεγάλες ζημιές εξ αιτίας του ισχυρού σεισμού. Η Λ. ξεχωρίζει από τα άλλα νησιά των Επτανήσων και αυτό οφείλεται -όπως και στην Εύβοια- το ότι συνδέεται οδικώς μέσω της γέφυρας με την ελλαδική Ακαρνανία και ξεθυμαίνει – νοθεύεται ο επτανησιακός πολιτισμός, ήθη έθιμα. Εκτός από τα ‘’καντούνια’’ τα ιδιόμορφα λαμαρινένια σπιτάκια, διαθέτει την πρώτη Φιλαρμονική της Ελλάδας από το 1850, είναι το νησί των ποιητών όπως φαίνεται παρακάτω. Απέναντι από το Νιδρί της Λευκάδας απλώνεται το καταπράσινο νησί Σκορπιός, που είναι ιδιοκτησίας Αριστοτέλη Ωνάση, η κληρονόμος εγγονή του Αθηνά τελευταία το πούλησε. Η Λέσβος είναι πατρίδα των ποιητών, Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και Άγγελου Σικελιανού αλλά και αρκετών καλλιτεχνών. Και ένας ξεχασμένος και άγνωστος για πολλούς ο ποιητής και συγγραφέας ο Λευκάδιος Χέρν [1810 Λευκάδα – 1903 Ιαπωνία] από μάνα Λευκαδίτισσα και από βρετανό πατέρα, ήταν ένας σπουδαίος Έλληνας που ύμνησε την Ιαπωνία, και την Ελλάδα, και η δεύτερη πατρίδα τον τίμησε δεόντως.
Η πόλη της Λευκάδας διαθέτει φρούριο, απ’ τον ηγεμόνα του Δεσποτάτου της Ηπείρου Ορσίνη, και αποτελεί αξιοθέατο του τόπου.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP