Λικαρίου

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Λικαρίου. (Νοσοκομείο)
Λικάριος: Περίφημος για τη γενναιότητά του φτωχός Λομβαρδός ιππότης. Γεννήθηκε στην Κάρυστο της Ν. Εύβοιας, όπου είχαν εγκατασταθεί οι γονείς του (από μητέρα καρυστιανή) μετά τη Δ’ Σταυροφορία (1204). Η γνωριμία του με την πανέμορφη Φελίζα, γυναίκα [χήρα] του θανόντος διοικητή της Καρύστου Ναρτζότο. Ο Λικάριος κυνηγημένος από τους συγγενείς της Φελίζας, υψώνει το λάβαρο της εξέγερσής του στην περιοχή της Καρυστίας και καταλαμβάνει το ένα κάστρο μετά το άλλο τα κάστρα των Φράγκων, για αντιπερισπασμό.
Στη συνέχεια, προστρέχει στο Βυζαντινό Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγο, αυτός υιοθετεί τον αγώνα του και συνάμα τον ενισχύει με δυνάμεις του βυζαντινού στόλου. Σύντομα, ο Λικάριος απελευθερώνει μεγάλο μέρος του νησιού της Εύβοιας, και το οποίο προσφέρει στους Βυζαντινούς, και οχυρώνεται στο κάστρο των Φύλλων (Καστέλι), απ’ όπου επιτίθεται στο δυσπόρθητο Νεγκρεπόντε και το κατακτά. Ακολούθως, ανοίγεται στο Αρχιπέλαγος και διώχνει τους Φράγκους από τις Σποράδες, τη Λήμνο και άλλα νησιά του Αιγαίου. Η δράση του κατά τις τελευταίες δεκαετίες του 13ου αιώνα επεκτείνεται και στα παράλια της Πελοποννήσου. Για την ξεχωριστή προσφορά του προς το Βυζάντιο, ο Αυτοκράτορας τον ενισχύει ποικιλοτρόπως, ανακηρύσσοντάς τον Μέγα Κοντόσταβλο και Μεγάλο Δούκα, αξίωμα βυζαντινού ναύαρχου, O αυτοκράτορας, όπως συνηθιζόταν χάρισε σαν φέουδο – τσιφλίκι στον ερωτικό επαναστάτη και συμπαραστάτη του με την υποχρέωση να αποστέλλει κάθε χρόνο 200 άλογα στον αυτοκράτορα, εκείνος αποδέχτηκε με χαρά. Όλοι αυτοί οι αγώνες ήταν αφ’ ενός για να εκδικηθεί τους συγγενείς της Φελίζα και κατ’ επέκταση, τους Φράγκους που δυνάστευαν τους Έλληνες. Ένας Φράγκος ο Λικάριος με νοοτροπία Βυζαντινού πατριώτη.
Τα ίχνη του χάνονται ξαφνικά γύρω στα 1285, ενώ πολεμούσε να εκδιώξει τους Τούρκους επιδρομείς από το έδαφος της Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία.
Η ερωτική και αξιοθαύμαστη στρατιωτική του δράση ενέπνευσε αργότερα τον πλαστουργό του Ερωτόκριτου Βιτσέντζο Κορνάρο, καθώς η μυθοπλασία σ’ αυτό το εξαίσιο λογοτέχνημα της μεσαιωνικής περιόδου σε πολλά θυμίζει την περιπέτεια του καταδρομέα και εραστή Λικάριου.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP