Λογοθέτη

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Λογοθέτη. (Από το 1976)
Λογοθέτης Λυκούργος (1772 Σάμος – 1850 Αθήνα): Αγωνιστής του 1821, πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Σάμου. Γεώργιος Παπλωματάς ήταν το αρχικό του επίθετο, αλλά μετά τις σπουδές του στην Πόλη, βρέθηκε στο Βουκουρέστι, όπου γνώρισε τον Αλέξανδρο Υψηλάντη και εκείνος τον έκαμε Λογοθέτη (Βυζαντινό αξίωμα, σαν υπουργός σήμερα). Έκτοτε, καθιερώθηκε ως Λογοθέτης.
Στη συνέχεια, επέστρεψε στη Σάμο, κυνηγήθηκε απ’ τους αντιπάλους του φυλακίσθηκε βρέθηκε στο Άγιο Όρος, φυγαδεύτηκε στη Σμύρνη το 1810. Όταν επέστρεψε στο νησί με το διάταγμα που είχε καταφέρει ο Λογοθέτης απ’ τον Σουλτάνο οι προύχοντες τον κυνήγησαν, Αργότερα επιστρέφει απ’ την Κέρκυρα που είχε καταφύγει και μπλέκεται στην πολιτική με το κόμμα των Καρμανιόλων. Στα 1820 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και ανέλαβε τη διοίκηση των Σάπιων επαναστατών. Συμφιλιώθηκε με τους αντιπάλους του και οργάνωσε το στρατό του, αποτελούμενο από 4.000 άνδρες, ο οποίος με αυταπάρνηση εντάχθηκε στον αγώνα της εθνικής παλιγγενεσίας. Έκτοτε, πολεμούσε ακατάπαυτα, όπου χρειαζόταν. Το 1822 εκστράτευσε επικεφαλής 2.500 ανδρών στη Χίο για να κηρύξει την Επανάσταση, αλλά απέτυχε, διότι φοβήθηκαν, δεν τον βοήθησαν οι κάτοικοί της. Λίγο μετά, ο πληθυσμός της, σφαγιάστηκε ή πουλήθηκε ως δούλοι από τους Τούρκους. Ορισμένοι του χρέωσαν αυτή την καταστροφή, κατηγορώντας τον για αυταρχισμό και υπερτίμηση των απόψεων του. Η Σάμος δεν συμπεριλήφθηκε στην συνθήκη του Λονδίνου στην ενσωμάτωση με την Ελλάδα το 1830, και ο Λογοθέτης τίθεται επικεφαλής της αυτόνομης πολιτείας της Σάμου. Το 1844 -επίσης τα ίδια- το νησί δεν συμπεριλαμβάνεται στο Ελληνικό βασίλειο αλλά παραμένει ως Αυτόνομη και εγκαταλείπει την Σάμο ο Λογοθέτης.
Μετά την όποια απελευθέρωση έγινε Γερουσιαστής, Σύμβουλος Επικρατείας και από το 1844 Υποστράτηγος. Πέθανε στην Αθήνα το 1850.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP