Μάκριδος

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Μάκριδος. (Βροντού Νεάπολης. Από το 1959.)
Μάκρις: Και μ’ αυτό το όνομα στην αρχαιότητα ήταν γνωστό το νησί της Εύβοιας, λόγω του επιμήκους σχήματός του λέει ο ιστορικός και γεωγράφος Στράβων ο ίδιος την επονομάζει και Όχη απ΄ το βουνό της νότιας Εύβοιας. Τιτάνες και Γίγαντες θεοποιούνται αρχικά στην Κάρυστο στην Χαλκίδα και αργότερα στην Ερέτρια στο πρόσωπο του βασιλιά Ερετριέα. Κατά μιας άλλης όμως εκδοχής, έλαβε το όνομά του από τη νύμφη Μάκρις, την κόρη του Αρισταίου. Ετούτη υπήρξε τοπική νύμφη και επώνυμη ηρωίδα της Εύβοιας, στην οποία εμπιστεύθηκε ο Ερμής την ανατροφή του Διονύσου, όπου η Εύβοια χαρισματικά παρήγαγε το καλύτερο κρασί. Όμως, από την αντίζηλό της Ήρα εκδιώχθηκε απ’ την Εύβοια και κατέφυγε μαζί με το Διόνυσο στην Κέρκυρα. Γι’ αυτό και η Κέρκυρα έλαβε επίσης το όνομα Μάκρις.
Τέλος, όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης, υπήρχε κι ένα σπήλαιο με το όνομα Μακρίνα, στο οποίο ο Ιάσονας παντρεύτηκε τη Μήδεια.
Η ονοματολογία της Εύβοιας έχει μακρά ιστορία όπως Μάκρις που προ είπαμε, Αβαντίδα από τους Άβαντες, Χαλκοδοντίς από τον Χαλκόδοντα, γιο του βασιλιά Άβαντα. Ελοπία από τον Έλλοπα γιο του Ίωνα και Εύβοια φυσικά από την βοοτροφία ή από πολλά βόδια [ευ βους].

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP