Μαυρογένους

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Μαυρογένους. (Δάριγκ. Από το 1960)
Μαυρογένους Μαγδαληνή γνωστότερη ως Μαντώ (1796 Τεργέστη – 1840 Πάρος): Η Οικογένειά της καταγόταν από την Ρουμανία και κατέφυγε στη Τεργέστη. Ηρωίδα και εξέχουσα μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, απ’ τις λίγες γυναίκες που πρωταγωνίστησαν στον Αγώνα, όχι που ήταν ανδρικά ντυμένη αλλά πολεμούσε και σαν άνδρας, που θαυμάζαμε από τα σχολικά μας χρόνια την αγέρωχη προσωπογραφία της. Προσχώρησε στην Φ. Εταιρεία, και ήταν η δεύτερη γυναίκα μετά την Μπουμπουλίνα. Πρωταρχικά ασχολήθηκε με τους Αλγερινούς πειρατές. Όμορφη με ευρωπαϊκή νοοτροπία αρματωμένη και επαναστάτρια. Στη Μύκονο, πατρίδα της μητέρας της όπου βρέθηκε το 1820, και με δικά της έξοδα (προερχόμενα απ’ τη μεγάλη περιουσία του μολδαβικής καταγωγής πλούσιου πατέρα της) εξόπλισε πολεμικά πλοία, και συμμετέχοντας και η ίδια σε πολεμικές επιχειρήσεις, με δικό της επίσης ένοπλο σώμα πεζικού, σε Κάρυστο, Πήλιο, και Φωκίδα. Το 1825 διέθεσε σημαντικό ποσό αφού πούλησε όλα, ασημικά, χρυσαφικά, και οικογενειακά κειμήλια, όπως ένα επίχρυσο σπαθί με χρυσή λαβή, κοσμήματα, χιλιάδων γροσιών για την απόκτηση πολεμοφοδίων. Το 1827 κυκλοφόρησε η προσωπογραφία της συνοδευόμενη με ευγενική επιστολή στη Γαλλική γλώσσα, (γνώριζε επιπλέον Ιταλικά και Τούρκικα) και διανεμήθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες από τους εκεί δρώντες φιλελληνικούς κύκλους για τη συγκομιδή βοήθειας προς τους αγωνιζόμενους Έλληνες. Ο κυβερνήτης Καποδίστριας της απέμεινε το αξίωμα του επίτιμου αντιστράτηγου, στην μοναδική γυναίκα.
Είχε ερωτικό δεσμό με το Δημήτρη Υψηλάντη και ζούσε για την ποθητή αγάπη του, παροπλισμένη και απογοητευμένη στο Ναύπλιο, πάμφτωχη πλέον από την αδιαφορία του κρατικού μηχανισμού. Τεράστιο ήταν και το πλήγμα, που δέχτηκε στα 1832, καθώς ο Πρίγκιπας της ζωής της και Αγωνιστής του ’21 Δημήτριος Υψηλάντης έχασε την ζωή του. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε απομονωμένη μεταξύ Μυκόνου και Πάρου, εκλιπαρώντας για μια φτωχή σύνταξη. Εκεί, μεταξύ αυτών των δυο νησιών της απέμεινε ο πατριωτισμό της, λησμονημένη και απογοητευμένη, με μόνη αναγνώριση των εθνικών της υπηρεσιών της απονομής του τιμητικού βαθμού της. Πεθαίνει εν εσχάτη πενία στην Πάρο το 1840, 44 μόλις χρόνων.
Η μοναδική της ζωή, γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινία, με πρωταγωνίστρια την Τζένη Καρέζη, όπου περίτρανα διαφαίνεται η μεγάλη και ιδιαίτερη προσωπικότητά της, αλλά και η μεγαλοσύνη της προσφοράς στην υπόθεση της Εθνικής Παλιγγενεσίας, πλαισιωμένη στο ρόλο του Υψηλάντη ο Πέτρος Φυσούν.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP