Μαυρομιχάλη Ηλία

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Μαυρομιχάλη Ηλία. (Κάστρο. Από το1900 )
Μαυρομιχάλης Ηλίας (1795 Μάνη – 1822 Στύρα Ευβοίας): Γόνος των Μαυρομιχαλαίων, επιφανούς οικογένειας της Μάνης στα προεπαναστατικά χρόνια από τα Ορλοφικά [1770] μέχρι στους βαλκανικούς πολέμους [1913] σαράντα εννέα μέλη προσέφεραν την ζωή τους. Πρόσφυγες από το 1452 από την Α, Θράκη που κατέφυγαν στην Μάνη. Ο Ηλίας ήταν γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που ηγήθηκε της επανάστασης και απελευθέρωσης της Καλαμάτας.
Ο Ηλίας μαζί με τους συμπατριώτες του και το μεγάλο του σόι ξεκίνησε τον Αγώνα απ’ την Καλαμάτα και συμμετείχε στην πολιορκία της Τριπολιτσάς, αλλά και στη μάχη της Ακροκορίνθου. Το Γενάρη του 1822 πρωτοστάτησε στη μάχη των Στύρων της Καρυστίας, καθώς με προθυμία ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση για βοήθεια του ευβοϊκού Αγώνα, καταφτάνοντας στην Εύβοια μαζί με 600 Μανιάτες αγωνιστές με τον θείο του Κυριακούλη να συμπαρασταθεί στους Ευβοιώτες οπλαρχηγούς τον Καρυστίας δεσπότη Νεόφυτο που τους εμψύχωνε , τον Κριεζώτη και τον σέρβο Μαυροβουνιώτη. Όμως, σε μια συμπλοκή με τους Τούρκους στον Κοκκινόμυλο των Στύρων (που δεν γνώριζε ούτε τον τόπο ούτε και τις εντόπιες συνθήκες, – αλλά αγνόησε και τις συμβουλές του Κριεζώτη – περικυκλώθηκε με την ολιγάριθμη φρουρά του μέσα στον ανεμόμυλο και καθώς γρήγορα τους τελείωσαν τα πολεμοφόδια και αγωνίζονταν πλέον με τα σπαθιά, έπεσε τελικά στο πεδίο της τιμής, πολεμώντας ηρωικά και με αυταπάρνηση με μισό σπαθί – γιαταγάνι του. Η Επανάσταση έχασε ένα ηρωικό παλληκάρι 27 μόλις χρόνων, μάλιστα λέγεται ότι αυτοκτόνησε προκειμένου να μη πέσει στα τούρκικα χέρια.
Μνημειώδης θεωρήθηκε η ομορφιά και ανδρεία του λαμπρού Μανιάτη πολεμιστή Ηλία Μαυρομιχάλη, ο οποίος στην ιστορία έμεινε γνωστός ως θεόμορφος.
Χρόνους μετά, οι Ευβοείς τιμώντας την αγωνιστικότητα και αυτοθυσία του λαμπρού Μανιάτη πολέμαρχου Ηλία Μαυρομιχάλη, στον τόπο της θυσίας του, τον Κοκκινόμυλο Στύρων, έστησαν μνημείο δόξας και τιμής στο όνομά του.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP