Μαυροβουνιώτη

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Μαυροβουνιώτη. (Από το 1978)
Μαυροβουνιώτης Βάσος (1797 ή 1795 – 1847): Αγωνιστής του 1821 με καταγωγή από το Μαυροβούνιο της τότε Σερβίας ακουγόταν ως Βάσος Κυριλλικά Βράγοβιτς. Το 1821 συμπολεμούσε κατά του Αλή Πασά των Ιωαννίνων με 120 άνδρες. Την ίδια χρονιά βρέθηκε και στην Εύβοια και με τον βλάμη Νικόλα Κριεζώτη έγινε αδελφοποιητός συναγωνιστής. Ως αρχηγός του δικού του στρατιωτικού σώματος συνεργάσθηκε με τον Ηλία Μαυρομιχάλη το 1822 και επιτέθηκαν στα Στύρα Ευβοίας κατά των Τούρκων, ερχόμενος μάλιστα σε προστριβή με τον Κριεζώτη για την αρχηγία της Καρυστίας, αλλά χωρίς συνέχεια, καθώς προέκυψε το θλιβερό γεγονός του θανάτου του Ηλία Μαυρομιχάλη. Αργότερα, συμμετείχε μαζί με τον Γ. Καραϊσκάκη στην Αττική και μετά το θάνατό του συνεργάστηκε με το Φιλέλληνα Κάρολο Φαβιέρο στο Τρίκερι. Μαζί με τον αδελφό του Ράντο έδρασαν στην Εύβοια και σε άλλους επαναστατημένους τόπους με αποτέλεσμα να τραυματιστεί πολλές φορές και να αποθεραπευτεί χάρη στις φροντίδες της γυναίκας του, που πάντα τον ακολουθούσε. Ως αρχηγός της 6ης Χιλιαρχίας έλαβε μέρος και στην τελευταία μάχη του Αγώνα, στην Πέτρα της Βοιωτίας το 1829.
Ο Όθωνας τον διόρισε Υπασπιστή του με το βαθμό του Υποστρατήγου, αναθέτοντάς του την υπόθεση της καταδίωξης της μάστιγας των ληστοσυμμοριτών της εποχής. Πέθανε το 1847.
ΥΓ. Βλάμη και μπράτιμο λέγαμε τον αδελφικό φίλο του γαμπρού που με τα όργανα έφερνε τους πρώτους επίσημους καλεσμένους στον γάμο.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP