Μελά

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Μελά.
Μελάς Σπύρος (1882 Ναύπακτος – 1966 Αθήνα): Δημοσιογράφος, πεζογράφος, ιστορικός, θεατρικός συγγραφέας, ακαδημαϊκός, διευθυντής και αρχισυντάκτης αθηναϊκών εφημερίδων. Ορφάνεψε από μικρός και έκανε διάφορα χατίρια στη ν Αθήνα που είχε κατέβει για να ορθοποδήσει. Ξεκίνησε ως νομικός, αλλά τον τράβηξαν η δημοσιογραφία και οι εργασίες του γραφείου. Δεν γλύτωσε από την πολιτική, (σαν νέος δικαιούταν την επανάστασή του) πίστευε στις ιδεολογικές αντιλήψεις του Ελ. Βενιζέλου – Θεοτοκά, χωρίς να αποσύρει τις περί σοσιαλισμού απόψεις του .
Πολέμησε, ως εθελοντής στους Βαλκανικούς πολέμους όπως και στην Μικρασιατική εκστρατεία, αλλά και στο αλβανικό μέτωπο το 1940-41 με τη στολή -βαθμό του λοχία. Διετέλεσε καθηγητής δραματολογίας από το 1925. Έγραψε το δράμα ‘’Ιούδας,’’ στο οποίο δεν τον χαρακτήριζε φιλοχρήματο, αλλά τον παρουσίαζε να προδίδει τον Χριστό, επειδή τον θεωρούσε επικίνδυνο για το κράτος του Ισραήλ. Έγραψε χιουμοριστικά χρονογραφήματα όπως ‘’ο Βασιλιάς και ο σκύλος’’ ο ‘’Γιός του ίσκιου’’. Άλλα ιστορικού περιεχομένου δραματουργικά του έργα: ο ’’Γέρος του Μοριά’’ (1931), [ ο Ναύαρχος Μιαούλης, τα Ματωμένα Ράσα, ο Παπαφλέσσας] κ.α. Σημαντικό θεατρικό του έργο θεωρείται και το: «Μια νύχτα μια ζωή» (1935). Έγραφε – έγραφε συνέχεια ήταν φαινόμενο εργασιομανίας. Η μεγάλη του αγάπη για το θέατρο τον οδήγησε στην ίδρυση της Ελεύθερης Σκηνής με πρωταγωνίστρια τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Χρημάτισε πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών το 1966. Πολλές οι περγαμηνές και τα αξιώματα για τα λογοτεχνικά του έργα, και γενικά για την πολυποίκιλη δραστηριότητα και δημιουργικότητά του.
Παύλος Μελάς (1870-1904] Μέλος επιφανούς οικογένειας των Ιωαννίνων και πρώτος ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα του 1900, ο αποκαλούμενος Μακεδονομάχος.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP