Μπέλλου

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Μπέλλου.
Μπέλλου Σωτηρία. Ρεμπέτισσα τραγουδίστρια μεγάλου διαμετρήματος. Γεννημένη το 1921 στα Χάλια Βοιωτίας (σημερινή Δροσιά Χαλκίδας), από μικρή υπήρξε αντάρτισσα στην ζωή και αργότερα στη δουλειά της, το τραγούδι. Εγγονή του παπά Σωτήρη, από μικρή ανακατεύονταν στην εκκλησία και έψελνε τροπάρια. Ποτέ δε συμβιβάστηκε με το κατεστημένο και γι’ αυτό συνάντησε αρκετές δυσκολίες. Παντρεύτηκε μικρή, χώρισε φυλακίσθηκε, γιατί έριξε βιτριόλι στον άνδρα της. Μέχρι στα δεκαεννιά της ζούσε στα Χάλια, ενώ το 1940 φεύγει για την Αθήνα, όπου εντάσσεται στην αντίσταση και στο ΕΑΜ, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται απ’ τους Γερμανούς. Στον εμφύλιο ξανά μεταφυλακίζεται για συνεργασία της με τους κομμουνιστές, από Ελληνικό κράτος .
Μετά την απελευθέρωσή της, για να ζήσει μ’ αξιοπρέπεια, κάνει τα πάντα και προπαντός πασχίζει ν’ αγοράσει μια κιθάρα, που αποτελεί το μεγάλο της καημό. Άλλο μικρόβιο, που τις κατατρώει τα σωθικά, είναι το τραγούδι, που το ξεκινά και γρήγορα καθιερώνεται – αυτοδίδακτη- με το αρβανίτικο πείσμα της, και με την επίμονη και επίπονη προσπάθειά της ξεπερνά κάθε της προσδοκία. Έτσι, πολλοί μεγάλοι συνθέτες την εμπιστεύονται για τις δημιουργίες τους: Τσιτσάνης, Καλδάρας, Παπαϊωάννου, Βαμβακάρης, Μητσάκης, Χιώτης, Σαββόπουλος, κ.ά. Με τις συνθέσεις του Β. Τσιτσάνη ‘’Συννεφιασμένη Κυριακή ‘’ και τα ‘’Καβουράκια ‘’καθιερώνεται στα Ρεμπετάδικα, και στη συνέχεια με πολλές άλλες επιτυχίες γίνεται αγαπητή σ’ όλη την Ελλάδα.
Παρ’ ότι αποκόμισε σημαντικά οικονομικά οφέλη από το τραγούδι, εν τούτοις στα τελευταία της ήταν πάμφτωχη, καθώς έκανε άσωτη και άστατη ζωή. Μια σκοτεινιά από την ημέρα που γεννήθηκα, μονολογούσε άσχημη οικογενειακή ζωή, κατοχή πείνα, επίσης έλεγε με παράπονο ‘’έζησα μια γκρίζα ασπρόμαυρη ζωή’’ υπονοώντας πως, δούλευε – τραγουδούσε νύχτα, την μέρα κοιμόταν πού να την δει ο ήλιος; Πέθανε στην Αθήνα το 1997, αφού ήδη είχε χάσει τη φωνή της από καρκίνο του φάρυγγα. Ντόμπρος αγνός άνθρωπος και γνήσια ρεμπέτισσα και φανατική τζογαδόρισσα. Επίσης η ζωή της ήταν γεμάτη με πάθη: αριστερή, θρήσκεια, με έρωτες, τόσο με άνδρες όσο και με γυναίκες, έπεφτε ηθικά, αλλά σηκωνόταν με την βοήθεια των δικών της.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP