Ναυπλίου

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Ναυπλίου. (Από το 1993)
Ναύπλιο: Πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού της Πελοποννήσου και πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους το 1828 με Κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια. Πόλη γραφικότατη το Ναύπλιο, με άριστη ρυμοτομία, με το επιβλητικό φρουριακό συγκρότημα των Φραγκοβενετσιάνων, το ξακουστό κάστρο Παλαμήδι, του 17ου αιώνα, με την Ακροναυπλία, επίσης ενετικό φρούριο στην ομώνυμη χερσονίδα, με το γραφικό βενετσιάνικο θαλασσόπυργο στο Μπούρτζι (του 1475), αλλά και με τα εντυπωσιακά κτίρια του 19ου αιώνα ή και αυτά προγενέστερων περιόδων.
Την ονομασία της η πόλη την οφείλει στον επώνυμο και λαμπρό ήρωα Ναύπλιο το γιο του Ποσειδώνα, αλλά και από τον μεγάλο Καρύστιο αστρονόμο και θαλασσοπόρο, μέλος του πληρώματος, αλλά και κυβερνήτη της θρυλικής Αργούς που κατέφυγε εκεί από την Καρυστία και θεωρείται ο ιδρυτής της αρχαίας Ναυπλίας. Ετούτη η πόλη κατά τον -7ο αιώνα πέρασε στα χέρια των Αργείων και στη συνέχεια στα των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Φράγκων και των Ενετών τα χέρια, που οι τελευταίοι κατείχαν και το Νεγρεπόντε – Εύβοιας, και οι οποίοι με την πτώση της Χαλκίδας στους Τούρκους το 1470 μετέφεραν στο Ναύπλιο ορισμένους Χαλκιδείς συμπατριώτες τους Ενετούς πρόσφυγες, για να γλιτώσουν απ’ τη σφαγή του Μωάμεθ Β’ του Πορθητή. Η πόλη έπεσε και αυτή στα χέρια των Τούρκων το 1540, ξανά επανήλθε στους Βενετούς όπου και οργάνωσαν την άμυνα κτίζοντας το υπέρ φρούριο το Παλαμήδι με τα 897 σκαλιά. Επανήλθαν οι Τούρκοι και ύστερα από αποκλεισμό – πολιορκία η πόλη κυριαρχείται λόγω πείνας, και τέλος το 1822 απελευθερώθηκε από το Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τους συμπολεμιστές του.
Το Ναύπλιο επέλεξε ως πρωτεύουσά του ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας Ιωάννης Καποδίστριας, όπου και δολοφονήθηκε στις 9 Σεπτέμβρη του 1831 από τους Μαυρομιχαλαίους στην είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα. Στον ίδιο τόπο το 1833 αποβιβάστηκε ο μετέπειτα βασιλιάς Όθωνας με τους Βαυαρούς αξιωματούχους του και με στράτευμα 3.000 ανδρών, διατηρώντας την για ένα ακόμη έτος ως πρωτεύουσα του ελληνικού κρατιδίου. Εδώ, οι Βαυαροί την ίδια χρονιά θα φυλακίσουν και θα καταδικάσουν σε θάνατο το γέροντα οπλαρχηγό του Αγώνα Δημήτριο Πλαπούτα και τον Αρχιστράτηγο της Ελευθερίας Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, και τον φυλακίζουν στο ιστορικό Παλαμήδι, αλλά τελικά θα τους αμνηστεύσουν, χάρη στην παρρησία των δικαστών Τερτσέτη και Πολυζωίδη, και την ασίγαστη κατακραυγή των αγανακτισμένων Ελλήνων, για επιχειρούμενο ανοσιούργημα.
Σήμερα, το Ναύπλιο είναι ελκυστικότατος τόπος προορισμού χιλιάδων επισκεπτών και παραθεριστών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, σαν λιμάνι βοηθάει την αλιεία, και τις θαλάσσιες μεταφορές.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP