Νεοφύτου

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Νεοφύτου. (Συνδέει την πλατεία Αγοράς με τη λεωφόρου Χαϊνά)
Νεόφυτος (Φύλλα Ευβοίας 1780 – 1851): Ιεράρχης και αγωνιστής του 1821. Γεννήθηκε στα Φύλλα και το κοσμικό του όνομα ήταν Νικόλαος Αδάμ. Αρχικά, έγινε μοναχός στην Άρτα και στα Γιάννενα, ενώ το 1817 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Καρυστίας. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία και με την έναρξη του Αγώνα έσπευσε σε πολλά μέρη (Σάμο, Άνδρο, Τήνο, Τζιά), αναζητώντας στρατιωτικά σώματα για να πολεμήσουν στη Νότια Εύβοια. Ηγούμενος σε μια από τις μετακινήσεις πολεμιστών προς την Κάρυστο, οι λάθος χειρισμοί – παρά τις συμβουλή του Α. Υψηλάντη- οδήγησαν σε πανωλεθρία τους πολεμιστές του, στο παράλιο μέρος των Στύρων. Ο Ν. τον Νοέμβριο του ’21 περισυνέλεξε εθελοντές από Τήνο, Άνδρο και πολέμησε τον Ομέρ πασά στην Ν. Εύβοια. Προς το τέλος του 1821 –και καθώς δεν εμπιστευόταν τους Ευβοείς οπλαρχηγού– απευθύνθηκε στους Μανιάτες. και αυτοί του έστειλαν 600 άνδρες με τους Ηλία και Κυριακούλη Μαυρομιχάλη. Όμως, στις 12 Ιανουαρίου του ’22 συνέβη η καταστροφή της ομάδας Ηλία Μαυρομιχάλη στον Κοκκινόμυλο των Στύρων. και στη θυσία μεταξύ των άλλων του νεαρού Μανιάτη αρχηγού, μετά από λίγες ημέρες οι υπόλοιποι συμπατριώτες του διεκπεραιώθηκαν στο έδαφος της Αττικής.
Η Βαυαρική δυναστεία του Όθωνα τίμησε τον κληρικό πατριώτη για τις μεγάλες υπηρεσίες προς την πατρίδα του.
Ο Νεόφυτος αναδείχθηκε ένας –από άμβωνος– φλογερός κήρυκας των λεγομένων του, φανατίζοντας τους πιστούς να εξεγερθούν κατά των Τούρκων. Εκτός από την Καρυστία στα μεταεπαναστατικά και ελεύθερα χρόνια χρημάτισε Μητροπολίτης στις Μητροπόλεις Φωκίδας Αργολίδας και Ευβοίας. Πεθαίνει το 1851 σε ηλικία 71 χρονών στην Χαλκίδα, και ενταφιάζεται στον περίβολο της Μητρόπολης της Χαλκίδας.
ΥΣ. Η οδός Ν. προσπαθεί εδώ και χρόνια να διαπλατυνθεί, και εάν τα καταφέρει θάναι ένας δρόμος με βενετικές καμάρες ,που μας οδηγεί από την κεντρική Πλατεία της Αγοράς, προς την Χαινά και την έξοδο της πόλης, της βόρεια της Εύβοιας

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP