Όχης

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Όχης. (Αλωνάκι. Από το 1959.)
Όχη: Βουνό της Νοτιοανατολικής Εύβοιας με υψηλότερη κορυφή τον Προφήτη Ηλία στα 1.404 μ. Βρίσκεται νότια της Καρύστου, προς την πλευρά του Κάβο Ντόρο.
Στην Όχη συνευρέθηκε λέει ο μύθος ο Δίας με την Ήρα -ο γάμος είχε προηγηθεί στο Ηραίον της Σάμου- κατά την πρώτη νύχτα του γάμου τους και από αυτή τη θεϊκή ερωτική συνεύρεση έλαβε και την ονομασία του το όρος, αν θέλετε για την έννοια της συνουσίας στα αρχαία χρόνια χρησιμοποιούνταν η λέξη ‘‘οχεία’’ με τον καιρό έγινε Όχη.
Στην επιβλητική οροσειρά της Όχης, με την εντυπωσιακή της θέα προς το Αιγαίο, και προς την Αττικοβοιωτία, διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση μια μεγαλιθική ιδιότυπη κατασκευή γνωστή ως οικίες του Δράκοντος τα γνωστά Δρακόσπιτα και που θεωρείται πως προοριζόταν είτε ως ιερός τόπος λατρείας της θεάς Ήρας, είτε ως τόπος κατοικίας των βοσκών της περιοχής ή και των λατόμων, που εργάζονταν στα πλούσια ορυχεία των περιζήτητων -σε όλες τις ιστορικές περιόδους- μαρμάρων της Καρυστίας. Και αυτό, καθώς το έδαφός της αποτελείται από σχιστόλιθους, γνωστούς ως ‘‘Πλάκες Καρύστου’’ αλλά και από λευκοπράσινα μάρμαρα, τα γνωστά επίσης ‘’Μάρμαρα Καρύστου’’. Παρόμοιες κατασκευές με αυτήν της Όχης, που ονομάζονται Δρακόσπιτα ή Σέντια των Δράκων, συναντάμε και σε άλλα σημεία της Καρυστίας, στο Βατώντα της Χαλκίδας, στη Νότια Ιταλία και αλλού.
Στο χωριό Καλύβια της Όχης βρίσκεται το σπήλαιο Βάραθρο, που θεωρείται ο μεγαλύτερος υπόγειος ποταμός της Ελλάδας με 1.500 μ. μήκος.
Πλούσιο και ιδιαίτερο είναι το οικοσύστημα του βουνού και των γύρω περιοχών του, όπου απαντάται καλοσχηματισμένο δάσος από αγριοκαστανιές, πλατάνια, οξιές και βελανιδιές και ο μοναδικός βιότοπος του μοναδικού σε κάλλος –βατός για τον επισκέπτη– φαραγγιού Δημοχάρη της Όχης, μια ενδιαφέρουσα τοποθεσία.
Τα Δρακόσπιτα βρίσκονται σε υψόμετρο 1399 μ. και ένα από αυτά τα σπίτια το μεγαλύτερο είναι με διαστάσεις 12.60μ. μήκος 7.70μ. πλάτος και 3.10 μ. ύψος, είναι σκεπασμένο σύμφωνα με το ‘’εκφορτικό σύστημα’’-βαθμιδιώτικη κατασκευή- με ορθογωνισμένες πλάκες – ογκόλιθους από 7 έως 10 τόνων τοποθετημένες έτσι ούτως ώστε να διατηρείται η ισορροπία σε αντίβαρο, διότι δεν υπάρχει κιονοστοιχία για να στηρίζεται.
Γιατί Δρακόσπιτα ; ποιός άλλος θάθελε να έμεινε σε κάτι παρόμοιο παρά μόνο οι δράκοι φύλακες θησαυρών – μυστικών. Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με δράκο -δηλαδή εκεί έμεινε δράκος– να φοβίζει η να προστατεύει, όπως λέμε ότι ο φόβος φυλάει τα έρημα, ή να ειπώθηκε καθ’ υπερβολή από τους εργαζόμενους για κάποιο δικό τους λόγο. Είτε ήταν ναοί αρχαίων θεών είτε ήταν σπίτια Κυκλώπων το μυστήριο παραμένει, είναι μαγαλιθικά κτίσματα πιθανόν από τους Δρύοπες; Σίγουρα είναι απ’ τα αρχαιότερα μέγα λίθινα σπίτια στην Ευρώπη.
Για να φθάνει κανείς σε αυτό το υψόμετρο χρειάζεται να περπατήσει γύρω στις 1 και μισή με 2 ώρες και όταν αντικρίσεις νιώθεις κάπως παράξενα, δυσπρόσιτο και απόμακρο σε αρμονία με την περιοχή.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP