Οιχαλίας

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Οιχαλίας. (Αλωνάκι. Από το 1999.)
Οιχαλία: Μητέρα του βασιλιά Ευρύτου ο οποίος έδωσε τόνομά της στην πόλη που ίδρυσε. Οιχαλία μυθικό όνομα αρχαϊκών πόλεων στη Θεσσαλία, στη Μεσσηνία και την Εύβοια. Στην ευβοϊκή Οιχαλία (που θεωρείται πως βρισκόταν στην περιοχή Αυλωναρίου) κατά τους Μυκηναϊκούς χρόνους ζούσε ο φημισμένος βασιλιάς της Εύρυτος γιος του Απόλλωνα που θεωρούνταν ως ο εφευρέτης του τόξου, αλλά και αξεπέραστος τοξοβόλος. Σε έναν από τους αγώνες τοξοβολίας που οργάνωσε, κατέφθασε και ο πολύς Ηρακλής. Σίγουρος ο Εύρυτος πως κανείς άλλος πλην του ιδίου ή κάποιου από τους γιους τους δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις τρομερές δυσκολίες του αγώνα, και έβαλε ως έπαθλο την πανέμορφη βασιλοκόρη του Ιόλη. Όταν όμως ήρωας Ηρακλής χρησιμοποίησε με απόλυτη επιτυχία το αλύγιστο τόξο του Εύρυτου στόχευσε άψογα, αναδεικνυόμενος έτσι νικητής του αγώνα, ο βασιλιάς του αρνήθηκε το βραβείο, μόνο ο γιος του Ίφιτος συνηγορούσε. Μετά από καιρό, όμως, ο Ηρακλής επέστρεψε, και κατάστρεψε τα κυκλώπεια τείχη της οχυρής Οιχαλίας και άρπαξε την Ιόλη. Η Ιόλη ήταν αντικείμενο του πόθου των ανδρών, ήταν τόσο όμορφη και δεν ήθελε τον χοντροκαμωμένο Ηρακλή, και προσπάθησε να αυτοκτονήσει πέφτοντας από τα τείχη, που προστάτευαν το βασίλειο του πατέρα της, αλλά τα φορέματά της λειτούργησαν σαν αλεξίπτωτο και σώθηκε.
Σχετικά με τη Μεσσηνιακή Οιχαλία, ο Παυσανίας αναφέρει ότι εκεί φυλάσσονταν τα οστά του βασιλιά Ευρύτου. Εκεί σήμερα υπάρχει ο δήμος Οιχαλίας. Το ίδιο συμβαίνει και στον δήμο Οιχαλίας στο νομό Τρικάλων.
Κατά μια άλλη εκδοχή η ονομασία Οιχαλία, προέρχεται απ το οίχομαι φεύγω για τον κάτω κόσμο και κατά την αρχαιότητα δινόταν σε τόπους αφιερωμένους στους οιχόμενους εις Άδην νεκρούς, δηλαδή αυτούς που έφυγαν για τον Κάτω Κόσμο,-αποβίωσαν.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP