Οίτης

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Οίτης. (Από το 1991)
Οίτη: Βουνό στα σύνορα των νομών Φωκίδας και Φθιώτιδας μεταξύ των οροσειρών Γκιόνας-Παρνασσού και Μπράλου, με ψηλότερη κορυφή του τον Πύργο (2.152 μέτρα υψόμετρο) και τροφοδότης με νερά του Ασωπού, του Μόρνου του Σπερχειού και του παραποτάμου του Γοργοποτάμου. Το πλούσιο ορεινό οικοσύστημα της Οίτης –έκτασης 42.000 στρεμμάτων καλυμμένων σε σημαντικό ποσοστό από έλατα και δρύες– το 1966 ονομάστηκε Εθνικός Δρυμός και αποτελεί προστατευόμενο φυσικό σχηματισμό ιδιαίτερου κάλλους και βιοποικιλότητας.
Με 130 μ. ύψος στο χωριό Καμποτάδος υπάρχει εντυπωσιακός καταρράκτης νερών. Αρχαία ονομασία της Πυρά, όπου εκεί ο Ηρακλής των άθλων για να γλιτώσει απ τον δηλητηριασμένο χιτώνα που του είχε αποστείλει η σύζυγός του Δηιάνειρα για να τον εκδικηθεί για τα ερωτικά του παραστρατήματα, παρακάλεσε τον Φιλοκτήτη να του ανάψει πυρά όπου ανέβηκε και κάηκε. Και σήμερα Πυρά αποκαλείται η εν λόγω τοποθεσία.
Οίτη: Ένα από τα 22 χωριά που έχουν αγκαλιάσει την Οίτη του νομού Φθιώτιδας στο Δήμο Γοργοποτάμου, κτισμένο σε 680 μ. υψόμετρο και κατοικούμενο από 720 ανθρώπους (απογραφή 2001). Το 1821 οι οπλαρχηγοί Μαυροβουνιώτης, Α. Διάκος Γκούρας έδωσαν σκληρές μάχες με τους Τούρκους. Στον Γοργοπόταμο στις παρειές της Οίτης. έγινε ομόφωνα η ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας από την Εθνική Αντίσταση το 1944. Το βουνό κινδυνεύει περιβαλλοντολογικά από την εκμετάλλευση – εξόρυξη του βωξίτη.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP