Ολυμπίου Γεωργάκη

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Ολυμπίου Γεωργάκη.
Ολύμπιος Γεώργιος (1772 Λιβάδι Ολύμπου – 1821 Μολδαβία): Έλληνας κλέφτο αρματολός [1] και ήρωας της Ελληνικής επανάστασης, γόνος των Λαζαίων οπλαρχηγών της Μακεδονίας. Κατά την προεπαναστατική περίοδο ο Αλή πασάς του είχε παραχωρήσει το αρματολίκι του Ολύμπου. [1] Από αυτό το γεγονός, αλλά από τον τόπο καταγωγής του απ’ τα Πιέρια του Ολύμπου ονομάστηκε Ολύμπιος. Καθώς σε κάποια φάση ήρθε σε ρήξη με τον Αλή, έφυγε για τη Σερβία. Από εκεί τραβά στην Οδησσό, όπου στα 1803 υπηρετεί στο Ελληνικό Σύνταγμα της Οδησσού και πολεμά τους Τούρκους, για την παλληκαριά και γιά ανδρεία που έδειξε, ανταμείβεται με τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Όμως, οι στενοί δεσμοί του με τη Σερβία, όπου διαμένει ο αδελφός του, και η σερβικής καταγωγής γυναίκα του, τον υποχρεώνουν να ξανά επιστρέψει στη Σερβία.
Το 1819 εντάσσεται στη Φιλική Εταιρεία, στα κελεύσματα της Ελλ. Επανάστασης, και με την έναρξη της επανάστασης στο έδαφος της Μολδοβλαχίας (22 Φεβρουαρίου 1821), βρίσκεται στο πλευρό του Αλέξανδρου Υψηλάντη. Με τις ενέργειές του στο Δραγατσάνι, θα καταφέρει να διασώσει πολλούς από τους απειροπόλεμους νεαρούς – φοιτητές Ιερολοχίτες.
Φιλάσθενος αλλά και θρήσκος, καθώς ήταν, δίχως περιστροφές αποδέχεται την δόλια πρόταση του φιλότουρκου δεσπότη της περιοχής να δεχθεί να υπερασπισθεί την μονή Σέκου δήθεν από τους Τούρκους. Εκεί, στις 8 Σεπτεμβρίου 1821 περικυκλώνεται από εκατοντάδες Τούρκους, τους οποίους αντιμετωπίζει ηρωικά και με αυταπάρνηση. Μάλιστα σε παράκληση του Α. Υψηλάντη να απομακρυνθεί με τους συντρόφους του, εκείνος του απαντά: ‘’Δεν σήκωσα τα όπλα για να φύγω.’’ Σύντομα όμως, βλέποντας το ορατό αδιέξοδο και το μάταιο του αγώνα, βάζει φωτιά στα βαρέλια με την πυρίτιδα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Το ίδιο θα συμβεί και για τους αγαπητούς συντρόφους του, αλλά και σημαντικός αριθμός από τους πολυάριθμους πολιορκητές της μονής. Η πατρίδα θρηνεί έναν πολύπειρο και άξιο πολεμιστή, έναν αγνό νέο[ 49] χρόνων άξιο πατριώτη.
Γεωργάκημ έλα να φύγουμε στην Μόσκοβα να πάμε
Μάναι μου φαίνεται ντροπή κι ο κόσμος να γελάσει
Καλύτερα να βαστάξουμε σ’αυτό το μοναστήρι
Όσο να βγεί ο Μόσκοβος νάρθει να μας βοηθήσει.
[1] Οι κλεφτοαρματολοί στην τουρκοκρατούμενη χώρα μας, ήταν οι εξουσιοδοτούμενοι από τις τουρκικές αρχές Έλληνες αρματωμένοι να προστατεύουν τουρκικά συμφέροντα.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP