Παπανικολάου

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Παπανικολάου. (Από το 1966)
Παπανικολάου Γεώργιος: (1883 Κύμη – 1962 Φλόριντα Αμερικής): Μια εμβληματική πανεπιστημιακή μορφή στην ιατρική επιστήμη. Διαπρεπής, ανήσυχος γιατρός και άνθρωπος, βιολόγος, ερευνητής και μέγας ευεργέτης της ζωής των γυναικών.
Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το 1904 πήγε για περαιτέρω σπουδές στην Ανατομία, Βιολογία, Ανθρωπολογία, στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, όπου ονομάστηκε ‘’Διδάκτορας.’’ Λίγα χρόνια μετά, επιστρέφει στην πατρίδα και υπηρετεί στους Βαλκανικούς πόλεμους του 1912-13 ως ανθυπίατρος. Στο μεσοδιάστημα παντρεύεται την Μάχη Μαυρογένους. Δεν αποδέχτηκε την παραίνεση των γονιών του που του είχαν στρωμένη με πελατεία του επαρχιακού ιατρείου -πατέρας του γιατρός- και προτίμησε αυτό που του έλεγε η καρδιά του. Αμέσως μετά σαν βιολόγος εργάσθηκε στο μουσείο θαλασσίων ειδών. Μεταναστεύει στην Αμερική, παρά τις δυσκολίες του μετανάστη εντάσσεται σε Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης ως: ερευνητής βιολόγος – ανατόμος και ενδοκρινολόγος. Το 1920 του εζητήθη να επανδρώσει την έδρα στο τμήμα της Ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά αρνήθηκε. Κατά πρώτον έκανε έρευνες στην Αμερική σε Ινδικά χοιρίδια σχετικά με την αναπαραγωγή, για τον καθορισμό του φύλου, την λειτουργία των αδένων, και σε δεύτερη φάση με έρευνες των γυναικείων γενετικών οργάνων. Έκτοτε, η εξέλιξή του είναι αλματώδης και η επιστημοσύνη μοναδική στο πρόσωπό του. Σύντομα, δημοσιεύει ότι νέο είχε στα πλέον έγκριτα ιατρικά περιοδικά και προχωρά σε πανεπιστημιακές ανακοινώσεις σε μεγάλα συνέδρια, όπως τις πρωτοποριακές του μελέτες πάνω στους τομείς της ενδοκρινολογίας και της γενετικής. Η φήμη του παγκοσμίως απλώθηκε μετά το μοναδικό επίτευγμά του ν’ ανακαλύψει μια μοναδική και αξεπέραστη μέθοδο εντοπισμού και απομόνωσης των καρκινικών κυττάρων, στο γυναικείο γενετικό σύστημα με την αποφιλοδευτική κυτταρολογία με επίχρισμα του τραχήλου της μήτρας –οι ακαταλαβίστικες λέξεις αλλά είναι επιστημονική ιατρική ορολογία- όπου διαπίστωσε καρκινικά κύτταρα. Η διαπίστωση αυτή έκανε το ζεύγος Παπανικολάου αρκετά χαρούμενο. Να συμπληρώσω ότι η γυναίκα του Ανδρομάχη απ’ το γένος της Μαντούς Μαυρογένους δεν τεκνοποίησε, μόνο και μόνο για να μπορεί να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του. Το γνωστό TEST PAP «Τέστ Πάπ», στον αυχένα του γυναικείου τραχήλου της μήτρας που από το 1928 έρχεται η μεθόδευση αυτή -παρά την αρχική δυσπιστία των Αμερικανών συναδέλφων- και καθιερώνεται στις ιατρικές εξετάσεις δειλά – δειλά το 1943 στα Αμερικανικά νοσοκομεία, Συμμετείχε σε πολλά παγκόσμια ιατρικά συνέδρια, εξέδωσε πολλές ιατρικές επιστημονικές έρευνες,
Η ραγδαία εξέλιξή του στον πανεπιστημιακό χώρο κορυφώνεται το 1947, οπότε εκλέγεται Καθηγητής Ανατομικής, αποκτά πανεπιστημιακή έδρα, και ο εργαστηριακός χώρος εργασίας του ονομάζεται «Ινστιτούτο Έρευνας Γεώργιος Παπανικολάου». Την ίδια περίοδο προτάσσεται για το βραβείο Νόμπελ στον τομέα της Ιατρικής. Αντί αυτού, όμως, έλαβε πολλά ιατρικά βραβεία απ’ τον ΟΗΕ, την Ακαδημία Αθηνών (το 1932) και από άλλους σημαντικούς φορείς. Όμως με το πού συνδέθηκε το όνομά του με την σωτηρία των γυναικών, αυτό ήταν πιστεύω σημαντικότερο από το Νόμπελ της Ιατρικής. Συνάμα, η μορφή του έγινε γραμματόσημο, και το 1995 χαρτονόμισμα των δέκα χιλιάδων δραχμών. Είκοσι χρόνια μετά συνέχισε να στηρίζει το έργο του μέχρι που πέθανε το 1962. Για μισό αιώνα το τεστ Πάπ επιμένει και συνεχίζει να μην παραδίνει την σκυτάλη, και να σώζει τις ζωές των γυναικών.
Σήμερα το σπίτι, όπου γεννήθηκε, πέρασε στα χέρια του δήμου Κυμαίων και αναμορφώνεται με την προοπτική να γίνει διεθνές εργαστηριακό κέντρο και μουσειακός χώρος ‘’Γεώργιος Παπανικολάου’’. Σε πρόσφατο διαγωνισμό οι Μεγάλοι Έλληνες, ήρθε τρίτος στην πανελλήνια κατάταξη. Στην γενέτειρά του Ελλάδα δεν φαίνεται να τιμήθηκε δεόντως καθ’ όσον δεν φέρνει το όνομά του κάποιο μεγάλο θεραπευτικό ίδρυμα, το όνομά του ακούγεται στην Θεσσαλονίκη σαν Νοσοκομείο Παπανικολάου, και σε άλλα περιφερικά Γ. Νοσοκομεία, προτομές και δρόμοι στο όνομά του βρίσκονται ανά την Ελλάδα.
ΥΠ: Σ’ ερώτηση γιατί δεν έρχεται να βοηθήσει την Ελληνική επιστήμη απαντά; ‘’Εδώ ξεφτίζουν όλοι οι μεγάλοι θεσμοί, και θα επιζήσει εκείνος του βιολόγου;

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP