Παππά Ε.

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Παππά. (Από το 1976)
Παππάς Εμμανουήλ (1772 Δόβιστα Σερρών – 1821 Ύδρα): Κορυφαίος Φιλικός, εξέχουσα αγνή μορφή του Αγώνα και αρχηγός των επαναστατών της Μακεδονίας, έμπορος και μεγάλος τραπεζίτης της εποχής του, με τέτοια οικονομική δύναμη που διέθετε, μπορούσε να επηρεάζει και τους εξέχοντες Τούρκους για ζητήματα των συμπατριωτών του.
Το 1819 κι ενώ είχε ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη, ώστε να διαμαρτυρηθεί για τις απειλές και τις πιέσεις που δεχόταν από τον Τούρκο διοικητή των Σερρών, βρήκε την ευκαιρία να μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία. Από εκεί, πορεύτηκε στη Βλαχία και εν συνεχεία με φορτία πολεμοφοδίων κατέβηκε στη Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, Οργάνωσε ένοπλο σώμα 2.500 ανδρών ενσωματωμένοι και μοναχοί, απ’ όπου στις 23 Μαρτίου 1821 προγραμματίζει συγκρούσεις κατά των Τούρκων στον Πολύγυρο, και σε άλλα σημεία της Χαλκιδικής, όμως το πεδινό έδαφος δεν βοηθούσε στον κλεφτοπόλεμο, όπως και η κοντινή απόσταση από το κέντρο των στρατιωτικών δυνάμεων της Υψηλής Πύλης της Κωνσταντινούπολης που εύκολα και γρήγορα έφθαναν οι τούρκικες δυνάμεις, το εγχείρημά του απέτυχε, κι αναγκάστηκε να αποχωρήσει, έχοντας ως προορισμό την Ύδρα, στη διαδρομή όμως ασθένησε και αποβίωσε τον Δεκέμβριο του 1821. Η κηδεία του έγινε με τιμές Αρχιστρατήγου.
Απ’ τα τρία του παιδιά, που εντάχθηκαν στον Αγώνα, ένα εξ αυτών (ο Θανάσης) αιχμαλωτίσθηκε και εκτελέστηκε στη Χαλκίδα το 1826.
Η γενέτειρά του Δόβιστα σήμερα έχει τα όνομά του ‘’Εμμανουήλ Παπάς,’’ όπως και ένας χώρος –μουσείο– με επαναστατικά αναμνηστικά του αρχηγού των Μακεδόνων Επαναστατών.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP