Παρνασσού

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Παρνασσού. (Από το 1990)
Παρνασσός: Ένα απ’ τα ψηλότερα και ομορφότερα βουνά της Κεντρικής Ελλάδας – Ρούμελης, είναι απόληξη της οροσειράς της Πίνδου.
Βρίσκεται μεταξύ Φωκίδας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας, έχει ψηλότερη κορυφή τη Λυκώρεια ή Λιάκουρα (2.457 μ.) και γειτονικές οροσειρές την Γκιώνα και τον Ελικώνα.
Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με την Ελληνική μυθολογία και το οφείλει στο γιο και ήρωα του δαφνηφόρου Ποσειδώνα Παρνασσό, που είχε κατασκευάσει σε μια κορυφή του βουνού μια αξιόλογη πόλη, η οποία όμως καταποντίστηκε από τον κατακλυσμό. Και από τις κραυγές των λύκων που είχαν διασωθεί οδηγήθηκαν οι κάτοικοι των πεδινών τόπων στο βουνό από τα χαμηλότερα και έτσι γεννήθηκε το πρωτογενές Ελληνικό. Έθνος. Στον ίδιο τόπο, όταν υποχώρησαν τα νερά, προσάραξε το πλοίο του μυθικού γενάρχη των Ελλήνων Δευκαλίωνα γιου του Προμηθέα, όπου σύμφωνα με τον χρησμό οι πέτρες που πετούσε οπίσω τους ο Δευκαλίωνας γίνονταν άνδρες, οι δε πέτρες της γυναίκας του Πύρρας γυναίκες, έτσι ξαναδημιουργήθηκε το ανθρώπινο γένος. Στις παρυφές του μεγαλοπρεπούς όρους –στους Δελφούς- οι πρόγονοί μας όρισαν τον ομφαλό (το κέντρο) της γης,[1] και την κατοικία του ηλιοφόρου Απόλλωνα, και των Μουσών της Τέχνης και της Δημιουργίας, που σχετίζονταν με την ελευθεροφροσύνη του θεού Διονύσου. Αυτές οι Μούσες κατοικούσαν στο Κωρύκειο Άντρο του Παρνασσού, τις ονομαζόμενες Κωρυκείες Μούσες, την γνωστή μας Κασταλία πηγή, εκεί έστησαν τα υπέρλαμπρα ιερά των Δελφών και το μεγαλοπρεπές Μαντείο του Πανσόφου Απόλλωνα. Εκεί περιφερόταν και ο ιδιόμορφος μυθικός θεός βοσκός Πάνας, με τα αυτιά και κέρατα τράγου.
Προμαχώνας με τον όγκο του, το βουνό για το Ελληνικό Έθνος ο Π. τόσο το -480 με την Μάχη Θερμοπυλών όσο και το 1821 με σημαντικότερη μάχη της Γραβιάς. Η ίδια η Κωρύκειος σπηλιά ήταν το κρησφύγετο του Οδυσσέα Ανδρούτσου το 1821.
Στην προσπάθεια διατήρησης της ποικιλόμορφης βλάστησης και της μοναδικής του πανίδας, χρήστηκε Εθνικός Δρυμός το 1938 σε (έκταση 36.000 στρεμμάτων) και θεωρείται προστατευόμενη περιοχή, με κατακόμβες, και σπήλαια. Βέβαια, ο Παρνασσός το μεγαλοπρεπές βουνό προσφέρεται για χαλάρωση, για ορειβατικές διαδρομές στα μοναδικά μονοπάτια του, τα Ε-μονοπάτια και οι ποικίλες επισκέψεις αναψυχής, σε ένα από τους ελκυστικότερους τόπους προορισμού στην πολύβουη κωμόπολη Αράχοβα, στους Δελφούς και στο χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού, δικαιώνουν τους αρχαίους για τις όμορφες επιλογές τους. Η Αγόριανη απ τα πιο όμορφα χωριά του Π.
Η εξόρυξη του βωξίτη είναι πολύ σημαντικό ορυκτό, αλλά δίκαια διαμαρτύρονται οι οικολόγοι για την καταστροφή του περιβάλλοντος, όταν το αντικρίσεις επειδή η εταιρεία κάνει την δουλειά της, χωρίς να ελέγχεται όπως έπρεπε βλέπεις την αλλοίωση του περιβάλλοντος.
O αρχαιότερος Πολιτιστικός Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός: Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1865 από τον νομισματολόγο Παύλο Λάμπρου,-αρχικά από προσφορές βιβλίων στην συνέχεια μετεξελίχθηκε σε πινακοθήκη, με σκοπό την κοινωνική / πνευματική βελτίωση του λαού της Αθήνας. Διαθέτει φιλολογικά και αρχαιολογικά τμήματα, διοργανώνει εκδηλώσεις με διαλέξεις υψηλού πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου, προχωρεί σε αξιόλογες εκδώσεις και εικαστικές εκθέσεις.
[1] Σαν εξήγηση για κέντρο του τότε κόσμου θάθελαν να δώσουν οι ισομερείς αποστάσεις των τριγώνων, Δελφοί Αφαία Αίγινα – Ακρόπολη, ή Δελφοί Δωδώνη – Δίον, ή Δελφοί Ολυμπία Ακρόπολη.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP