Πίνδου

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Πίνδου. (Από το 1971)
Πίνδος: Μεγάλη ελληνική οροσειρά, συνέχεια των βαλκανικών Δυναρικών Άλπεων, που διασχίζει την Α. Μακεδονία, την Ήπειρο τη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα, συνεχίζει στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, Έχει τις ψηλότερες βουνοκορφές το Γράμμο, τα Άγραφα τα Τζουμέρκα, τα ψηλά και μεγάλα βουνά έχουν και μεγάλα ποτάμια που πηγάζουν απ’ αυτά όπως: τον Αχελώο, τον Άραχθο, τον Αώο, τον Αλιάκμονα, τον Σπερχειό, τον Καλαμά.
Η Π. χωρίζεται στην βόρεια πλευρά με τους νομούς Γρεβενών Ιωαννίνων, με την κωμόπολη Βασιλίτσα σε υψόμετρο 2.249 μ. και τους ποταμούς Άραχθο Αώο, και στην Νότια με τους νομούς Άρτας Τρικάλων. με τ’ Άγραφα με 2.204 μ. υψόμετρο, και με τα ποτάμια Αχελώος Πηνειός. Στην μεγάλη οροσειρά ζουν ο λύκος η καφέ αρκούδα η βίδρα κ. ά. Βλάχοι και Βλαχόφωνοι όπως και Σαρακατσαναίοι ζουν στην περιοχή με έδρα το Μέτσοβο, ιδιαίτερα την Άνοιξη που μεταφέρουν οι τσελιγγάδες τα κοπάδια τους.
Η Πίνδος είναι μια ελατόφυτη, πευκόφυτη και βελανιδόφυτη οροσειρά, με πλουσιότατη πανίδα και χλωρίδα, με εντυπωσιακά φαράγγια (με σημαντικότερο αυτό του Βίκου στο νομό Ιωαννίνων) και με εκτενείς Εθνικούς Δρυμούς [Βίκου, Αώου, Βάλια Κάλντα], με πολλές θέσεις Νατούρα, μοναδικού φυσικού πλούτου και απέραντης ομορφιάς, παράλληλα έχουν δημιουργηθεί ορειβατικά μονοπάτια και καταφύγια, χιονοδρομικά κέντρα, αναμορφωμένοι παραδοσιακοί οικισμοί και τρόποι παραγωγής προϊόντων ευρείας χρήσης και απήχησης, από τους Βλάχους, κάνοντάς την περιοχή ελκυστικότατο τόπο προορισμού χιλιάδων επισκεπτών.
Απρόσιτη η Πίνδος για τους κατακτητές επί Τουρκοκρατίας πρόσφερε καταφύγιο στους σκλαβωμένους Έλληνες και το αίσθημα της απόλυτης ελευθερίας. Παρέσχε έδρες κρησφύγετα στους οπλαρχηγούς του Απελευθερωτικού Αγώνα. Ενώ κατά την αρχαιότητα υπήρχε ένα πανελλήνιο ιερό, το Μαντείο της Δωδώνης, και κατά την πρόσφατη ιστορική περίοδο στις χιονισμένες βουνοκορφές της γράφτηκε το έπος του 1940, αλλά και μέρος του εμφυλίου δράματος (1946-49).Στην κατοχή του ’40 οι Ιταλοί που είχαν την βοήθεια των συμμάχων Ρουμάνων στον πόλεμο, και με την απαίτηση των Ρουμάνων προέβησαν στην ίδρυση του ‘’Πριγκιπάτου της Πίνδου’’ το κουτσοβλαχικό κράτος των βλαχόφωνων της περιοχής που τους θεωρούσαν οι Ρουμάνοι δικούς τους. Αυτό το ιδεολόγημα οι ρουμάνοι που και που το επαναφέρουν στο προσκήνιο.
Από τους ομορφότερους οικιστικούς σχηματισμούς της Πίνδου τα Ζαγοροχώρια και το Μέτσοβο είναι τα διασημότερα και πλέον προσφιλή για τους επισκέπτες μέρη.
ΥΠ. Γυμνασιόπαιδες στην Καλαμπάκα, όπου ο τερματισμός των θεσσαλικών τραίνων κάναμε χάζι με τα χιλιάδες πρόβατα σε δεκάδες βαγόνια, που μετέφεραν από τα χειμαδιά του θεσσαλικού κάμπου οι Βλάχοι τσελιγκάδες στην Πίνδο που με τα δεκάδες μεγάλα κουδούνια και κυπριά σκόρπιζαν ένα θαυμάσιο ηχόραμα. Στις παρυφές της Πίνδου – Χασίων, σε υψόμετρο 900 μ. όπου βρίσκεται το πατρικό μου, που όταν λείπουμε το επισκέπτεται και το φροντίζει μια αρκούδα και με τα παιδιά της, μάλιστα τινάζουν τα καρποφόρα δέντρα για τα ώριμα φρούτα. Εκεί είδαμε μια βουνιά της αρκούδας με ένα κιλό κουκούτσια από κεράσια, όπως επίσης τις γρατσουνιές από τα νύχια της που προσπαθούσε νανέβει στην σκαμνιά- μουριά για τινάξει τις σκάμνες για να φάνε τα παιδιά της.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP