Πηνειού

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Πηνειού. (Από το 1990)
Πηνειός: Όνομα ποταμών της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου. Στην μυθολογία ήταν ποτάμιος θεός γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, και πατέρας του Υψέα βασιλιά του θεσσαλικού λαού των Λαπηθών.
Ο Πηνειός της Θεσσαλίας, ή ο θεσσαλικός και [ Σαλαμπριάς] πηγάζει από τα Χάσια, την Πίνδο, διασχίζει τους νομούς Τρικάλων και Λάρισας μέσω της κοιλάδας των Τεμπών, -μήκους 200 χμ. περίπου- εκβάλλει στο Αιγαίο πέλαγος. Ο Π. είναι αποδέκτης των θεσσαλικών νερών και πήρε την σημερινή του μορφή ύστερα από την απομάκρυνση των υδάτων της θεσσαλικής λίμνης μετά από το ρήγμα – διάνοιξη στην κοιλάδα των Στενών στα Τέμπη, κατά την μυθική ομολογία. Ο Δίας για να χωρίσει τον Κίσσαβο που τρωγόταν με την Όσσα, έριξε ένα κεραυνό και δημιουργήθηκαν τα Στενά των Τεμπών, έτσι εκπληρώθηκε και η επιθυμία του θαλάσσιου θεού Ποσειδώνα, για να βγει ο γιος ο Πηνειός στο Αιγαίο, στην αγκαλιά του πατέρα του Ποσειδώνα. Με τα νερά του ποτίζεται το μεγαλύτερο μέρος του θεσσαλικού πρώην σιτοβολώνα κάμπου και ως πρότινος αποτελούσε πηγή οικονομίας, μα σήμερα έχει σημαντικά υποβαθμιστεί, καθώς επιβαρύνεται από λύματα και αποπλύσεις φυτοφαρμάκων. Διασχίζει την πόλη της Λάρισας που κάλυπτε τις ανάγκες του πόσιμου νερού της πόλης, αλλά με τα αστικά, βιομηχανικά λύματα και τα φυτο φάρμακα αυτό διακόπηκε. Για λίγα χιλιόμετρα σχηματίζει μια όμορφη μαιανδρική διαδρομή. Σήμερα μέρος των νερών του τροφοδοτεί την ανασυσταθείσα λίμνη Κάρλα. Ο Πηνειός αργοπεθαίνει ύστερα από τις ανεξέλικτες υδροδοτήσεις και καλλιέργειες οπότε στέρεψαν τον Π. Άλλες εκδοχές για την διάνoιξη των Στενών των Τεμπών οίνοι και οι; Η μεγάλη επιθυμία του θεού Ποσειδώνα ήταν να ενωθεί ο γιός του Πηνειός με την θάλασσά του το Αιγαίο Πέλαγος, και τα κατάφερε με την διάνοιξη των στενών των Τεμπών με την τρίαινά του. Ενώ η πραγματικότητα είναι άλλη το στενό ανοίχθηκε ύστερα από σεισμό.
Ο άλλος Πηνειός της Γαστούνης ο Ηλειακός, βρίσκεται αποκλειστικά στο νομό Ηλείας, πηγάζει από τον Ερύμανθο, διασχίζει την πεδιάδα της Αμαλιάδας, Γαστούνης, Ανδραβίδας τροφοδοτεί την τεχνητή λίμνη της Δ.Ε.Η. και χύνεται στο Ιόνιο μετά από διαδρομή 80 χμ. περίπου. Κατά την αρχαιότητα – μυθολογία ο ήρωας Ηρακλής χρησιμοποίησε τα πλούσια νερά του για να καθαρίσει τους κοπρόλοφους των στάβλων του βασιλιά Αυγεία. Το εγγειοβελτιωτικό φράγμα που κατασκευάστηκε πριν λίγες δεκαετίες, αρδεύει γύρω στις 300.000 στρέμματα με υψηλές αποδόσεις, κυρίως στα πολυάριθμα γεωργικά θερμοκήπια του νομού Ηλείας.
ΥΣ. Κατάγομαι από τα Χάσια βουνό όπου αρχίζει η περισυλλογή των βρόχινων υδάτων του Λάκκου όπως τον λέγαμε τον παραπόταμο του Πηνειού, και όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες με την διάβρωσή του δημιούργησε τους βράχους των Μετεώρων, και δεύτερον σαν μαθητές Γυμνασίου μη συναισθανόμενοι τον κίνδυνο σκαρφαλώναμε στις κορυφές των Μετεώρων, και εκεί ψηλά γύρω στα 400 μ. βρήκαμε γάντζους που προφανώς δένανε πλοία, -κάτι που δεν είναι πολύ γνωστό- υποδηλώνοντας την περιώνυμη θεσσαλική λίμνη η οποία υπερχείλισε μέσω των Τεμπών στο Αιγαίο Πέλαγος.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP