Πλαπούτα

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Πλαπούτα.
Πλαπούτας Δημήτριος (Παλούμπα Αρκαδίας 1786 – Αθήνα 1864): Στρατιωτικός Αγωνιστής Πολιτικός. Γόνος οικογένειας Αγωνιστών της προεπαναστατικής περιόδου, αλλά και του 1821, με τόπο καταγωγής τους τη Γορτυνία Αρκαδίας.
Κατά τα προεπαναστατικά χρόνια, κυνηγημένος από την τούρκικη διοίκηση, κατέφυγε στον αγγλικό στρατό στη Ζάκυνθο (1811–13), λαμβάνοντας το βαθμό του Λοχαγού (Εκατόνταρχου), ενώ το 1819 μικρός ον εντάχθηκε – δέθηκε στις τάξεις του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, αργότερα παντρεύτηκε την ανιψιά του, και την ίδια εποχή μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία.
Έλαβε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις κατά των Τούρκων (στο Βαλτέτσι, την Τριπολιτσά, τον Ακροκόρινθο, την Πάτρα, και αλλού), διακρινόμενος για την ανδρεία και την μεγάλη αποφασιστικότητά του. Για τη συνολική του προσφορά στο Γένος, το 1832 έλαβε το βαθμό του Στρατηγού.
Την επόμενη χρονιά συμμετείχε στην υποδοχή του βασιλιά Όθωνα, αλλά στη συνέχεια μαζί με τον Κολοκοτρώνη κυνηγήθηκε όχι μόνο ως Ρωσόφιλος, αλλά και ότι ετοίμαζαν επανάσταση κατά του βασιλιά, οπότε συνελήφθη, φυλακίστηκε και καταδικάσθηκε σε θάνατο το 1834. Τελικά, οι καταδικασθέντες Αγωνιστές, αμνηστεύθηκαν (το 1835) απ’ τον ενηλικιοθέντα πλέον βασιλιά Όθωνα και συν τοις άλλοις πέραν του βαθμού που του εδόθη, χρημάτισε και πληρεξούσιος στην Δ’ Εθνοσυνέλευση το 1861, χρίστηκε Υπασπιστής του Όθωνα το 1863. Πεθαίνει στην Αθήνα το 1864.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP