Πόρου

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Πόρου. (Από το 1976)
Πόρος: Νησί του Σαρωνικού, γραφική κωμόπολη και έδρα του ομώνυμου δήμου. Ανήκει στην επαρχία Τροιζηνίας, βρίσκεται 35 ναυτικά μίλια νοτίως του Πειραιά και πολύ κοντά στην πελοποννησιακή ακτή της Τροιζήνας, από την οποία χωρίζεται με πορθμό πλάτους 200 μ. Το νότιο τμήμα ηφαιστειακής προέλευσης συνδέεται με το βόρειο τμήμα που κατέχει και μικρό τμήμα της Πελοποννήσου, με γέφυρα.
Στην αρχαιότητα πρέπει να έζησαν οι Μυκηναίοι από τους τάφους που βρέθηκαν. Ο Πόρος ονομαζόταν Καλαβρία και ήταν ιερό νησί αρχικά του Απόλλωνα και εν συνεχεία του Ποσειδώνα. Αξιοποιώντας τον νόμο της ασυλίας που υπήρχε στο νησί, ο μέγιστος ρήτορας όλων των αιώνων Δημοσθένης, κατέφυγε εκεί διωκόμενος από τη μισαλλοδοξία του καιρού του. Η Καλαβρία ή Καλαύρεια εκείνη την περίοδο αποτελούσε και έδρα της ομώνυμης ελληνιστικής αμφικτιονίας.
Κατά τη πορονεώτερη εποχή το νησί κατακτήθηκε από τους Βενετούς, αλλά και από τους Τούρκους (το 1715), οι οποίοι υποχρέωναν τους κατοίκους της νήσου να τους προσφέρουν ετησίως 40-60 ναύτες, αναλόγως βέβαια των αναγκών των πολεμικών τους επιχειρήσεων. Στα χρόνια του Αγώνα οι κάτοικοι του Πόρου έλαβαν ενεργό ρόλο στην επανάσταση τασσόμενοι υπό την ηγεσία της οικογένειας Κριεζή. Την ίδια περίοδο και για ένα δίμηνο (από τον Απρίλη του 1827 έως και τον Ιούνη του ιδίου έτους) ο Πόρος απετέλεσε έδρα της ελληνικής κυβέρνησης. Οι Ρώσοι είχαν εγκαταστήσει ναυτική βάση, και η Ελληνική Ναυτιλία εκμεταλλεύτηκε την ρώσικη παρουσία με τη σημαία βοηθώντας τον Απελευθερωτικό Αγώνα. Μετά τον Αγώνα (στα 1831) και έπειτα από έντονες αντιπαραθέσεις με τους κυβερνητικούς διότι αφαίρεσαν τα πρωτεία από τους προύχοντες – προεστούς και παροπλισμένους οπλαρχηγούς, μαζί τους κι ο Ναύαρχος Ανδρέας Μιαούλης που κατέφυγε στο λιμάνι του Πόρου, όπου έφτασε στο σημείο να πυρπολήσει τις φρεγάτες ‘‘Ελλάδα’’ και ‘’Ύδρα’’ παρά να τις παραχωρήσει στον κυβερνήτη Καποδίστρια και στους συμμάχους του Άγγλο Γάλους και Ρώσους. Στις επόμενες δεκαετίες ο Πόρος αποτέλεσε ναύσταθμο του πολεμικού στόλου, και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτόπαιδων του Πολεμικού Ναυτικού.
Νησί καταπράσινο ο Πόρος και γραφική κωμόπολη η πρωτεύουσά του, αποτελεί βασικό τόπο προορισμού των κατοίκων του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP