Ψαχνών

/ Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Οδός Ψαχνών. (Από το 1966)
Ψαχνά: Κωμόπολη στο κέντρο της Εύβοιας, έδρα του Δήμου Μεσσαπίων. Βρίσκεται σε απόσταση 16 χμ. Β. της Χαλκίδας στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Μεσσάπιου απ’ όπου και το όνομα Ψαχνά (εξ αιτίας του καρπερού, πλούσιου, και του ψαχνού, χώματος της περιοχής).
Τα παλιά Ψαχνά, ήταν γύρω από το από το ερειπωμένο Καστρί και στα ερείπια της αρχαίας Μεσσαπίας. Επί Φραγκοκρατίας κατέβηκε νοτιότερα γύρω από τον νέο ανεγερθέντα Πύργο τον οποίο γκρέμισε ο Μωάμεθ ο β’ το 1470 όταν κατέκτησε την περιοχή.
Το 1470 πρόσφυγες από την αποταχθείσα στους Τούρκους του Μωάμεθ Β’ Χαλκίδα κατέφυγαν στα Ψαχνά, όπως και μετά το 1834 Σαμιώτες, καθώς εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους, ο οποίος δεν συμπεριλήφθηκε τότε στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Σταδιακά, και πολλοί άλλοι Έλληνες έσπευσαν να εποικήσουν την περιοχή των Ψαχνών με τις σημαντικές γεωργικές καλλιέργειες και τις αξιόλογες βιομηχανικές επιχειρήσεις αργότερα.
Λίγο έξω από Ψαχνά στην Αγία Τριάδα διασώζεται το Κριεζώτειο, το αρχοντικό του Κριεζώτη που έχτισε το 1894 ο εγγονός του οπλαρχηγού Ν. Κριεζώτη [ 1785 – 1853] ο Σπύρος Κριεζώτης, σε χώρο που είχε επιλεχθεί από τον παππού του, και φέρει τα διασταυρωμένα σύμβολα -στάχυ, γκλίτσα, πέλεκυς.
Σύμπλεγμα τα Ψαχνά, από Χαλκιδείς και Σαμιώτες όπως προ είδαμε.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP