Πυθέος

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Πυθέος. (Περιοχή Μασλάτι. Από το 1959.)
Πυθέας: Ο Μασσαλιώτης, αρχαίος Έλληνας θαλασσοπόρος, ποντοπόρος ερευνητής και γεωγράφος. Και η γαλλική πόλη Μασσαλία χαρακτηρίζεται η πύλη, η είσοδος του αρχαίου ελλ. πολιτισμού στην Ευρώπη.
Έζησε τον -4ο αιώνα στην Μασσαλία αποικία των Φωκαέων, και λέγεται πως ήταν απόγονος Χαλκιδέων αποίκων.
Αυτός για πρώτη φορά καθόρισε με τις παρατηρήσεις του τα μήκη και τα πλάτη της γης, καθώς και τον ορισμό του πολικού κύκλου, πράγμα που επιβεβαιώνεται σήμερα απ’ τη σύγχρονη τεχνολογική επιστήμη, και που έγινε ευρέως αποδεκτό.
Το εξερευνητικό του έργο, όπως αναφέρουν οι αρχαίοι ιστορικοί Στράβων και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, άρχισε το -323 διέσχισε με τα ισχνά του μέσα το στενό του Γιβραλτάρ και έφθασε στην Αγγλία και την Ισλανδία. Πολλοί, μεταξύ των οποίων και ο Πολωνός Κναποβίσκι, αμφισβητούν την πραγμάτωση αυτού του δύσκολου εγχειρήματος. Αντιθέτως, ο Έλληνας ερευνητής, μελετητής Ευάγγελος Σταμάτης [1898 – 1990] υποστηρίζει ως απολύτως αληθείς τις σχετικές αναφορές των αρχαίων συγγραφέων, έχοντας ως εχέγγυο την ανεύρεση ελληνικού νομίσματος στη Γαλλική ακτή της Δρέσδης, το οποίο ανάγεται στο -330. Το βέβαιο είναι πως ο Πυθέας έκανε μακρινά ταξίδια με τη βοήθεια του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Στο ‘’Περί Ωκεανού και Γης’’ –διασωθέν από την πυρκαγιά της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας- σύγγραμμά του ο Πυθέας δίνει πληροφορίες για το θερινό τροπικό κύκλο, οι ερέτες του κωπηλατούσαν στον πάγο για 18 ώρες που μόνο στο θερινό ηλιοστάσιο δικαιολογούνται οι τόσες πολλές ώρες ημέρας στην χώρα της Ισλανδικής Θούλης.
Από πολλούς θεωρείται μέγας αστρονόμος και λαμπρός εξερευνητής, ο οποίος εργάστηκε επιστημονικά, οργανώνοντας τα ταξίδια του με ωκεανογραφικές και αστρονομικές μεθόδους, αναδεικνυόμενος έτσι σε έναν πρώιμο Κολόμβο – Μαγγελάνο, και αυτό εκατοντάδες χρόνια πριν από αυτούς τους τολμηρούς Ευρωπαίους θαλασσοπόρους. Άλλοι όμως, διατείνονται πως οι διηγήσεις που σχετίζονται με τα ποντοπόρα ταξίδια του Πυθέα, είναι φανταστικές και απίστευτες ιστορίες.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP