Ροδόπης

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Ροδόπης. (Από το 1976)
Ροδόπη: Κόρη του Ωκεανού απ’ την μυθολογία ή βασίλισσα της Θράκης μεταμορφωμένη σε βουνό απ΄ τους θεούς για την αλαζονεία της. Νομός της Κεντρικής Θράκης με πρωτεύουσα την Κομοτηνή. Στο βόρειο τμήμα του ο νομός χωρίζεται από τη Βουλγαρία με το ομώνυμο βουνό, τη Ροδόπη, του οποίου ο μεγαλύτερος όγκος βρίσκεται στη Βουλγαρία κι έχει υψόμετρο 2.904 μ. Η ελλ. οροσειρά Ροδόπη εισχωρεί στους νομούς Δράμας και Ξάνθης Ροδόπης σε μήκος 240 χμ. με 1953 μ. υψόμετρο .στην κορυφή Δελημπόσκα. Από την οροσειρά της Ροδόπης υδροδοτούνται πολλοί παραπόταμοι του Νέστου, που διαρρέουν τον πεδινό της χώρο της περιοχής δημιουργώντας ένα ευφάνταστο βοτανικό, και χύνεται στον όρμο του Ανοικτού, στο Θρακικό πέλαγος.
Στη Θράκη έζησαν ο προϊστορικός λαός οι Κικόνοι, οι Θάσιοι, οι Μαρωνίτες. Στους Βυζαντινούς χρόνους ήκμασε με τους Κομνηνούς – Κατακουζηνούς, σε ερείπια τοίχων διακρίνονται μονογράμματα των Παλαιολόγων.
Στη Δυτική οροσειρά της Ροδόπης απαντάται το μοναδικό στην Ελλάδα παρθένο δάσος, αυτό του Παρανεστίου, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μ., και καλύπτει έκταση 58.550 στρεμμάτων από: οξιές, έλατα, ερυθροελάτη βελανιδιές και άλλα δένδρα. Ο δασικός αυτός όγκος διαθέτει πλούσια πανίδα, και έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης με σπάνια βιοποικιλότητα με καταρράκτες 70 μ. και με μονότοξα γεφύρια. Γίνονται δρομικοί αθλητικοί αγώνες του βουνού, με την επίβλεψη για το οικοσύστημα.
Η Ροδόπη είναι ένας κατ’ εξοχήν γεωργοκτηνοτροφικός νομός, με κύρια -ως πριν λίγα έτη- απασχόληση των κατοίκων του τα καπνά. Τόσο ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος με τους Βούλγαρους να θέλουν να κατέβουν στο Αιγαίο, όσο και ο Εμφύλιος 1946-49 ερήμωσαν τη βόρεια περιοχή ακόμα και οι Σαρακατσαναίοι κτηνοτρόφοι δεν επέστρεψαν. Στο έδαφός της έχουν αποκαλυφθεί τα ερείπια της αρχαίας πόλης Μαρώνεια, αλλά και κατάλοιπα βυζαντινών οχυρώσεων.
Στην περιοχή παρέμεινε από την συμφωνία της Λωζάννης του 1923 μια Μουσουλμανική αναγνωρισμένη μειονότητα, την οποία η τουρκική διπλωματία την βάφτισε τούρκικη συμπληρώνοντας το μουσουλμανικό τόξο στα βαλκάνια

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP