Ρόδου

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Ρόδου. (Από το 1976)
Ρόδος: Το μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου με την ομώνυμη πόλη, πρωτεύουσα της νήσου. Η Ρόδος βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του Αιγαίου, κοντά στις μικρασιάτικες ακτές και είναι το θρυλικό νησί των Ιπποτών, του θεού Ήλιου – ο οποίος έλειπε στη μοιρασιά που έκανε ο Δίας όπως λέει ο μύθος, και ήταν η επιλογή του Ήλιου η Ρόδος, και το ρόδο ήταν το αγαπημένο λουλούδι του Απόλλωνα. Πατρίδα του λαμπρού Ολυμπιονίκη Διαγόρα και της γνωστής Καλλιπάτειρας, έδρα του περίφημου Κολοσσού, που ορθωνόταν στην είσοδο του λιμανιού της, φθάνοντας τα 34 μέτρα ύψος και αποτελούσε ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου, και που κατέπεσε στον καταστροφικό σεισμό του -224. Ο θεός Ήλιος ερωτεύτηκε τη Ρόδο και της χάρισε το φως του.
Από την μακραίωνη ιστορία της οι Μυκηναίοι, Δωριείς, Διαγορίτες, Ρόδιοι, Ρωμαίοι (από το -42), από τους Σαρακηνούς- Σταυροφόρους, κατέληξε σε νησί των Ιπποτών. Τούρκοι από το 1522, υπήρξαν κυρίαρχοι του νησιού, αλλά και οι Ιταλοί από το 1912 ως το 1948, οπότε και η Δωδεκάνησος ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό της Ελλάδος.
Στην Μεσαιωνική Ρόδο σταματάει ο χρόνος στο κάστρο, το δημιούργημα των Ιπποτών του Τάγματος Αγίου Ιωάννη (14ου – 15ου) αιώνα, το οποίο και κατέλειπε, ως μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς στην παλαιά πόλη, τα επιβλητικά ογκώδη κτίρια με καμάρες, αψίδες, λιθόστρωτα δρομάκια, καθώς και τα οχυρωματικά τείχη της πόλης με 4 ως 5 χμ. μήκος, με τους όμορφους πύργους τους και την τεράστια τάφρο, γοητεύουν τον επισκέπτη.
Ανασκαφές ανέδειξαν το ναό του Πυθίου Απόλλωνα, το ναό του Διός, το ναό της Πολλιάδος Αθηνάς, αλλά και τη δόμηση της πόλης κατά το ιπποδάμειο σύστημα, που της προσέφερε την πλέον οργανωμένη οικιστική δομή εκείνη την εποχή. Άλλοι σημαντικοί αρχαιολογικοί τόποι της νήσου είναι η Λίνδος με το ρόδο, το ιερό φυτό του θεού Απόλλωνα, και η Κάμειρος. Η κοιλάδα με τις πεταλούδες κατά την θερινή περίοδο, και οι όμορφες παραλίες απ’ τα πολλά αξιοθέατα.
Από τα σύγχρονα κτίσματα σημαντικότατα είναι αυτά που δημιούργησαν οι Ιταλοί κατακτητές, όπως το Ενυδρείο (από το 1925), το ξενοδοχείο των Ρόδων, τα μέγαρα των δημοσίων υπηρεσιών, κ.ά. Σήμερα, η Ρόδος αποτελεί τον κορυφαίο τουριστικό προορισμό του ελλαδικού χώρου και έναν από τους σημαντικότερους διεθνώς, διαθέτει και τις αρτιότερες τουριστικές υποδομές,

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP