Σάμου

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Σάμου. (Μακαρονάδικο. Από το 1959.)
Σάμος: Αιγαιοπελαγίτικο νησί, το νησί του Πυθαγόρα, που απέχει 1.300 μ. από τις μικρασιάτικες ακτές, με το επταστάδιο [πλάτος] κανάλι αυτού του πορθμού, όπως αναφέρει ο Στράβων.
Η ιστορία του νησιού αρχίζει απ’ τον -7ο αιώνα, που οι Σάμιοι ταξιδεύουν στη Μεσόγειο, φθάνοντας ως το Γιβραλτάρ και συνάμα ιδρύοντας αποικίες στη Θράκη και στην Κιλικία. Το -440 είχαν διαφορές με τους Μιλήσιους όπου και επενέβη ο Περικλής ο Αθηναίος για να τους βάλει σε τάξη.
Θαλασσοκράτειρα αναδεικνύεται η Σάμος επί τυράννου Πολυκράτη, τον -5ο αιώνα, οπότε γνώρισε και τη μέγιστη ακμή της. Αργότερα, πέρασε στα χέρια των Περσών, των Ρωμαίων, των Βυζαντινών, των Βενετών και των Τούρκων (το 1475). Το 1830 με τη συμφωνία του Λονδίνου μένει έξω από τα σύνορα του Νέου Ελληνικού κράτους και τότε πολλοί Σαμιώτες καταφεύγουν στην Εύβοια. Απελευθερώθηκε το 1912.
Οι αρχαιολογικές έρευνες αποκάλυψαν πλούσια ευρήματα στο νησί του Πυθαγόρα, μεταξύ των οποίων το Ηραίον (όπου τελέστηκε ο ιερός γάμος της Ήρας με το Δία όπου και φυλασσόταν το ξόανό της), το Ευπαλύνειο υδραγωγείο που μετέφερε νερό, και σήμερα θαυμάζεται για την κατασκευαστική τεχνολογική του αρτιότητα -αφού ξεκίνησε από τα δυο άκρα, και η συνάντηση έγινε χωρίς παρέκκλιση- και είναι επισκέψιμο. Σ’ όλα τα μουσεία του κόσμου υπάρχει σαμιώτικος πολιτισμός, όπως το αριστούργημα του αγάλματος της Ήρας, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου.
Η Σάμος, βέβαια, είναι πατρίδα του Μεγάλου Πυθαγόρα, του ιδρυτή της Μαθηματικής επιστήμης, άγαλμά του κοσμεί το λιμάνι της πόλης του Πυθαγορείου και καλωσορίζει τον επισκέπτη. Πέραν του τυράννου Πολυκράτη και του μαθηματικού Πυθαγόρα είναι γενέτειρα και των Επίκουρου φιλοσόφου και του αστρονόμου Αρίσταρχου. Οι Σαμιώτες και οι Χαλκιδείς είχαν ιδιαίτερη φιλία, κάθ’ ότι το 1854 πολλοί Σαμιώτες κατέφυγαν στην Εύβοια διότι στο πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830 δεν συμπεριλαμβανόταν η Σάμος στην Ένωση με την Ελλάδα, και παρέμεινε υποτελής στην ηγεμονία του σουλτάνου. Για ένα διάστημα λειτουργούσε ως Ηγεμονία της Σάμου καταβάλλοντας φόρους στην Υψηλή Πύλη. Ο σαμιώτης Θεμιστοκλής Σοφούλης [1880 – 1949] αρχαιολόγος δραστήριος πολιτικός μετά από πολλούς αγώνες πραγματοποίησε το όνειρό του, την σύνδεσή του νησιού με το νεοσύστατο βασίλειο της Ελλάδας το 1912. .Καταπράσινο νησί παρά τις πολλές και καταστροφικές πυρκαγιές. Παράγει το γλυκό μοσχάτο [νέκταρ] κρασί, νάμα το λεγόμενο, αφού το μισό νησί καλύπτεται από αμπέλια.
ΥΣ. Το Ευπαλύνειο όρυγμα είναι ένα αξιοθαύμαστο αμφίστημο έργο μια σήραγγα, 1.036 μ. μήκος και 1.80 ύψος φτιαγμένο από τον Μεγαρέα αρχιτέκτονα Ευπαλυνό, ύστερα από εντολή του τυράννου Πολυκράτη, κοντά στο Πυθαγόρειο. Έφερνε νερό στο Πυθαγόρειο. Με το καιρό ο σωλήνας που έφερε το νερό από τα αλάτια έφραξε. Με τις αραβικές επιδρομές του 627, και του 666 χρησιμοποίησαν οι ντόπιοι το υδραγωγείο για καταφύγιο.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP