Σέκερη

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Σέκερη.
Σέκερης Παναγιώτης (1785 Τρίπολη – 1847 Ναύπλιο): Γόνος σημαντικής οικογένειας, που ζούσε στην Κωνσταντινούπολη, και η οποία πλούτισε από το εμπόριο πλοίων, χορήγησε όπως γράφει στο αρχείο του όλη την περιουσία του στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ο Παναγιώτης Σέκερης υπήρξε ηγετική μορφή της Φιλικής Εταιρείας, και ως έμπορος που ήταν βρισκόταν πότε στη Μόσχα, πότε στην Οδησσό, πότε στη Βιέννη και πότε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και μύησε αρκετά φιλογενή μέλη όπως Τοπάζη, Πάνο, κι άλλους στη Φιλική Εταιρεία. Διέθεσε σημαντικό χρηματικό ποσό (10.000 γρόσια), διπλασιάζοντας τα οικονομικά της Φ. Εταιρείας. Μετά το θάνατό του Νικολάου Σκουφά το 1818 ανέλαβε την έδρα της Εφορευτικής Αρχής, βοηθώντας τα μέγιστα στην οργάνωση της Φιλικής Εταιρείας, πείθοντας και άλλες σημαντικές προσωπικότητες της διασποράς να ενταχθούν ενεργά στις τάξεις της προσωπικά και οικονομικά.
Μετά τον Αγώνα υπηρέτησε την πατρίδα ως τελώνης στην Ύδρα και το Ναύπλιο. Ήταν εξαντλημένος πλέον οικονομικά και δούλευε για τον άρτο των τέκνων του, όπως έγραφε η εφημερίδα της εποχής «Αιών».
Στο αρχείο του βρίσκουμε μοναδικά στοιχεία για την προεπαναστατική οργάνωση της Φιλικής Εταιρείας και την ιεραρχική της δομή. Στο αρχείο του φαίνεται επίσης πως πρώτα μυήθηκε ο αδερφός του Γεώργιος το 1814 από τον πρωτεργάτη της Φ. Εταιρείας Ν. Σκουφά και εκείνος το 1816 από τον Π. Παναγιωτόπουλο επίσης μέλος της Εταιρείας όπως και ο μικρότερος αδελφός Αθανάσιος, ήταν και αυτός φιλικός και δωρητής της προσωπικής του περιουσίας.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP