Σερίφου

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Σερίφου. (Από το 1976)
Σέριφος: Κυκλαδίτικο νησί του κεντρικού Αιγαίου. Νησί του Περσέα και των Κυκλώπων.
Πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Αιολείς από την Θεσσαλία. Αργότερα, εγκαταστάθηκαν άποικοι από την Αττική οι οποίοι έφεραν και το δημοκρατικό σύστημα. Στη συνέχεια, βρέθηκε στα χέρια των Μακεδόνων, των Ρωμαίων που ισοπέδωσαν το νησί διότι συμμάχησαν με τον Μιθριδάτη του Πόντου, των Βυζαντινών, των Φράγκων και των Τούρκων από το 1538, οπότε το νησί καταστράφηκε από τον Τούρκο αρχιπειρατή και ναύαρχο Βαρβαρόσα. Στη διάρκεια της τούρκικης κατοχής – σε σύγκριση με το μέγεθος και τον πληθυσμό του και σε σχέση με τ’ άλλα νησιά – πλήρωνε πολύ πιο βαρείς φόρους, γιαυτό το 1821 στολίσκοι Σερίφιων έλαβαν ενεργό μέρος στον Αγώνα για την φορολογία και την πολυπόθητη λευτεριά. Από την αρχαιότητα εκμεταλλευόταν οι κάτοικοι τα ορυκτά του σίδηρο και χαλκό από υπέδαφος, αυτό έγινε μέχρι και τον 20ό αιώνα. Μάλιστα όταν εξεγέρθηκαν το 1916 για τις άθλιες συνθήκες εργασίες στα λατομεία έχασαν την ζωή τους τέσσερες εργάτες και δυο χωροφύλακες, τα πρώτα θύματα απεργίας στην Ελλάδα.
Από την Μυθολογία –με λίγα λόγια- ο βασιλιάς του Άργους Ακρίσιος έβαλε σε κιβωτό την κόρη του Δανάη και τον γιο της Περσέα και τους άφησε στην θάλασσα, διότι κινδύνευε – σύμφωνα με τον χρησμό- ο θρόνος του απ’ τον εγγονό του. Η κιβωτός ξεβράστηκε στην Σέριφο και ο βασιλιάς της Σερίφου Πολυδέκτης για να τον ξεφορτωθεί τον πείθει να πάει φέρει την κεφαλή της Μέδουσας, επειδή όποιον έβλεπε η Μέδουσα απολιθωνόταν κι ο Πολυδέκτης όνομα και πράμα είχε τους λόγους του. Και όσο έλειπε ο Περσέας εκείνος προσπάθησε να βιάσει την μητέρα του[Δανάη], Μόλις έφερε το τρόπαιο ο Περσέας και πληροφορείται το γεγονός του δείχνει με δόλιο τρόπο την Μέδουσα και απολιθώνεται ο Πολυδέκτης. Μαζί με την μητέρα του επιστρέφουν στο Άργος, και παίρνει μέρος σ’ αγώνες, που είχε οργανώσει ο βασιλιάς του Άργους στ’ αγώνισμα του δίσκου που κατά ‘’λάθος’’ βρήκε τον πατέρα του και βασιλιά Ακρίσιο και τον σκοτώνει, σύμφωνα με τον Δελφικό χρησμό. Πιθανόν γι ‘αυτό τον λόγο λάτρευαν τον Περσέα οι κάτοικοι της Σ. Ο πολυμήχανος -Οδυσσέας του Ομήρου- που έφθασε στο νησί, αναγκάσθηκε να τυφλώσει τον Κύκλωπα Πολύφημο και να ελευθερώσει τους συντρόφους του.
Η σύγχρονη Σέριφος (ή Χώρα, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι), είναι μια κωμόπολη, όπου εδρεύει ο ομώνυμος δήμος και διακρίνεται για: τα παραδοσιακά κυκλαδίτικα σπίτια της, τους γραφικούς της ανεμόμυλους και το βενετσιάνικο κάστρο της.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP