Σερρών

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Σερρών.
Σέρρες: Πόλη και έδρα του ομώνυμου νομού της Μακεδονίας, Το όνομα Σίρις για τον Ηρόδοτο το πήρε απ’ τους Σιριοπαίνες που την κατοικούσαν απ’ το -496 και είχαν έρθει απ’ τη Μικρά Ασία. Από τους Ρωμαίους κι έπειτα αποκαλείται στον πληθυντικό, και διαβάζεται και αντίστροφα. Κατά τη βυζαντινή περίοδο την κατέλαβαν οι Σταυροφόροι το 1204, οι Βούλγαροι το 1206 στη συνέχεια οι Σέρβοι του Στεφάνου Δουσάν και οι Τούρκοι από το 1593 μέχρι το 1913.
Κατά την οθωμανική περίοδο παρατηρούνταν μια σχετική προκοπή, διότι είχε ικανούς, δίκαιους και εκλεγμένους μέσω των συντεχνιών άρχοντες, οι οποίοι διαχειρίζονταν τους φόρους του κάθε μαχαλά, και επόπτευαν την όλη κατάσταση του τόπου τους. Έτσι, μπόρεσαν να ιδρύσουν ελληνικά σχολεία καθώς και νοσοκομείο.
Από τις κορυφαίες μορφές της ανεξαρτησίας του Γένους υπήρξε και ο Σερραίος Φιλικός Εμμανουήλ Παπάς [1712 – 1821]. Κατά τους βαλκανικούς πολέμους 1912–13 η περιοχή των Σερρών δοκιμάστηκε από την προσωρινή κατάκτησή της από Βούλγαρους κομιτατζήδες, οι οποίοι πυρπόλησαν την πόλη, για να ανοικοδομηθεί στη συνέχεια εξ ολοκλήρου. Νέες περιπέτειες υπέστησαν οι Σέρρες κατά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο δόθηκε σκληρή μάχη στα οχυρά του Ρούπελ με τους Γερμανούς, και οι Γερμανοί παρέδωσαν την περιοχή στους Βούλγαρους συμμάχους τους ως το 1944. Η σύγχρονη πόλη διαθέτει άνετους δρόμους και σημαντική οικονομική ανάπτυξη.
Ο νομός Σερρών έχει στα βόρεια της την οροσειρά της Ροδόπης, και διαρρέεται απ’ τον ποταμό Στρυμόνα, που πηγάζει από τη Βουλγαρία γεμίζει την τεχνητή λίμνη Κερκίνη, όπου φιλοξενεί πολλά υδρόβια πτηνά. Ο τόπος διαθέτει πολλές και γνωστές ιαματικές πηγές με σημαντικότερες αυτές της Νιγρίτας, και Σιδηροκάστρου. Σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι το θαυμαστό σπήλαιο της Αλιστράτης, ένα απ’ τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, καθώς και το βυζαντινό κάστρο της πόλης των Σερρών.
Πολλοί φίλοι του παλαιού αρχοντικού οικοδομήματος διαμαρτύρονταν για την δεκαετία του ’60 που δόθηκαν για αντιπαροχή πολλά όμορφα μεσαιωνικά αρχοντικά, όπως έγινε και σ’ άλλες πόλεις δυστυχώς, ας όψεται ο δικός τους ο Εθνάρχης Καραμανλής και που κουβαλήθηκε όλη η Ελλάδα στην Αθήνα αγοράζοντας ένα διαμερισμάκι.
Διαθέτει εδώ και κάμποσα χρόνια μια αρκετά καλή πίστα μηχανοκίνητων. Από την Πρώτη Σερρών καταγόταν ο δικηγόρος, πολιτικός βουλευτής πρωθυπουργός, και πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνστ. Καραμανλής[1907 – 1998] ο διαμορφωτής της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Καπνός, σιτηρά, υφαντουργία, ζωικό εμπόριο, ξυλεία, τα οικονομικά παράγωγα του νομού.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP