Σπερχειού

/ Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Οδός Σπερχειού. (Συνοικία Χαραυγή. Από το 1990.)
Σπερχειός. [από σπέρχω κινώ με ορμή] και Αγρομελάς ή Αλαμάνα: Ποτάμι του νομού Φθιώτιδας, που πηγάζει απ’ τον Τυμφρηστό [Βελούχι] και είναι εξολοκλήρου νομαρχιακός ποταμός της Φθιώτιδας. Το όνομά του το έλαβε από το γιο του Ωκεανού και της Γης Σπερχειό, και απ’ την τοποθεσία Αλαμάνα απ’ όπου διέρχεται. Εκεί, έγινε η μάχη της Αλαμάνας το 1821 όπου συνελήφθη απ’ τους Τούρκους ο ήρωας Αθανάσιος Διάκος, βασανίστηκε και εκτελέστηκε με απάνθρωπο τρόπο, σούβλισμα (ανασκολοπισμό).
Ο Σπερχειός ξεκινά από υψόμετρο 2.300 μ, διασχίζει ορμητικά – κατηφορικά την περιοχή, συνεχίζει να διαρρέει την εύφορη κοιλάδα της Λαμίας, βοηθώντας με τα ζωογόνα νερά του την εισοδηματική παραγωγή του νομού. Με την πρώτη συνθήκη απελευθέρωσης του 1832 ο Σ. ήταν ο διασυνοριακός ποταμός του Ελλ. βασιλείου και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Στη διαδρομή των 80 χμ. έχει αρκετούς παραποτάμους με γνωστότερο τον ιστορικό Γοργοπόταμο, όπου στις 25 Νοεμβρίου 1942 οι Έλληνες Αντάρτες όλων των παρατάξεων μαζί με Άγγλους καταδρομείς, ανατίναξαν την ομώνυμη γέφυρα, επιφέροντας μεγάλα προβλήματα στον γερμανικό Άξονα.
Πλησίον του ποταμού υπάρχει και το περίφημο στενό των Θερμοπυλών, όπου το -480 διεξήχθη η ομώνυμη μάχη με τους Πέρσες επιδρομείς κατά της τότε ελληνικής ελευθερίας. Σήμερα, το πλάτος αυτού του στενού έχει δεκαπλασιαστεί, διότι το ποτάμι κατεβάζει φερτά υλικά και το Δέλτα του ποταμού είναι σήμερα γύρω στα 196 τ. χμ. Συνάμα, ο Μαλιακός κόλπος μέρα με την ημέρα όλο και μικραίνει, ενώ ο βιότοπός του διαρκώς υποβαθμίζεται, καθώς με τα νερά του ποταμού κατέρχονται και τεράστιες ποσότητες φυτοφαρμάκων, βόθρο λυμάτων και άλλων αποβλήτων, που καταστρέφουν την προστατευόμενη περιοχή Νatoura.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP