Στύρων

/ Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Οδός Στύρων. (Καμάρες).
Στύρα: Αρχαία Στύρα πόλη των Δρυόπων, και Νέα Στύρα τουριστική κωμόπολη της Νότιας Εύβοιας, η οποία βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής Αλιβερίου – Καρύστου και έδρα του Καλλικρατικού δήμου Στυραίων.
Στον Κοκκινόμυλο των Στύρων το Γενάρη του 1822 σκοτώθηκε ο Μανιάτης οπλαρχηγός Ηλίας Μαυρομιχάλης, πολεμώντας με πολυάριθμους Τούρκους. Το 1822 ο Κριεζώτης οπλαρχηγός αναπτέρωσε το γόητρο των συμπολεμιστών με τις επιτυχίες που είχε με τους τουρκαλβανούς .
Εκεί ψηλά, στη Λάκα Πάλλη στα 1400 μ, υπάρχει ένα από τα τρία φημισμένα της λαϊκής φαντασίας Δρακόσπιτα της Καρυστίας άγνωστης περιόδου, και από τον 19ο αιώνα έγιναν γνωστά. Ένα αρχαιολογικό αίνιγμα με πρωτόγονη κυκλώπεια κατασκευή από ορθογώνιους ογκόλιθους 10 τόνων, με πλάκες στη στέγη, σύμφωνα με το εντυπωσιακό ‘’εκφορητικό’’ σύστημα, πιστεύεται ότι είναι δημιουργήματα των Κάρων λατόμων; Αποτελούν αρκετό ενδιαφέρον από τους ειδικούς και μή.
ΥΣ. Στην οδό Όχης υπάρχουν κ’άλλα στοιχεία για τα εντυπωσιακά και πρωτοφανή Δρακόσπιτα που πιθανόν να κτίσθηκαν από τους Δρύοπες πριν από 3.500 χρόνια σε 1.400 μ. ύψος στο μυθικό όρος Όχη, με ποιά τεχνογνωσία και μέσα έγιναν αυτά τα μοναδικά και παγκόσμια σπίτια; Από μια μικρή ταινία που είδα σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να τα δείτε από κοντά.. όμως δεν πολυπροβάλονται για να βοηθήσουν την περιοχή.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP