Θεσπρωτίας

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Θεσπρωτίας. (Από το 1978)
Θεσπρωτία: Ένας από τέσσερες νομούς της Ηπείρου και ο 54ος της Ελλάδος, και αρχαία χώρα της Νότιας Ηπείρου παίρνοντας τ’ όνομα του μυθικού γενάρχη των θεσπρωτών Θέσπρωτα. Τόπος των Δρυόπων, των Δωδωναίων και Ιλλυριών, Μολοσσών. Εδώ λένε οι ιστορικοί γεννήθηκε ο ‘’Έλλην΄΄ ο γενάρχης των Ελλήνων. Η Θεσπρωτία πέρασε διαδοχικά στα χέρια των Μακεδόνων, των Ρωμαίων και των Τούρκων, προτού απελευθερωθεί από τους Έλληνες στα 1912.
Στα βόρεια βρίσκεται ο ποταμός Θύαμις ή Καλαμάς με τα μονό και πολύ τόξα πέτρινα γεφύρια, στην νότια περιοχή βρίσκεται ο ποταμός Αχέροντας με το περίφημο Νεκρομαντείο, όπου οι ιερείς της ελληνικής θρησκείας καλούσαν τις ψυχές των νεκρών να έρθουν σε επαφή με τα προσφιλή ζωντανά πρόσωπα, που τις προσκαλούσαν. και κατόπιν οι ψυχές να επιστρέψουν πάλι στον Άδη.
Πρωτεύουσα του νομού είναι η Ηγουμενίτσα, στην οποία καταλήγει ή αρχίζει η σύγχρονη Εγνατία οδός, που συνδέει την Ήπειρο με τη Μακεδονία και τη Θράκη – Αλεξανδρούπολη διαθέτει ένα απ΄ τα μεγαλύτερα πορθμεία – πύλη της Α. Ελλάδος στην Ευρώπη. Στα όρια της Θεσπρωτίας υπάρχει και το ηρωικό Σούλι, με τις Αρβανίτικες φάρες οι οποίες στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Εκεί γίνεται το ολοκαύτωμα στο Κιούγκι από τον ηγούμενο Σαμουήλ. Οι Αλβανοτσάμηδες της Θ. συνεργάστηκαν με τις κατοχικές δυνάμεις των Γερμανών του 1940 – 44 και με την αποχώρηση των Γερμανών εγκατέλειψαν την Θ. κατόπιν πιέσεων της ανταρτικής ομάδας του Ν. Ζέρβα. Όμως δεν σταμάτησαν να δημιουργούν περιουσιακά προβλήματα και όχι μόνο στην Ελλάδα.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP