Θέτιδος

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Θέτιδος. (Από το 1991)
Θέτιδα: Θεσσαλική θεότητα, του κύκλου των Νηρηίδων, κόρη του βασιλιά Νηλέα και της Δωρίδας, σύζυγος του βασιλιά Πηλέα. Θεωρούνταν καλοσυνάτη και ήρεμη θεά, που βοηθούσε όσους την επικαλούνταν. Καθώς ήταν εξαιρετικά όμορφη, έγινε προϊόν έριδας μεταξύ των θεών, οπότε και την κέρδισε ο βασιλιάς της Φρυγίας Πηλέας, με τον οποίο απέκτησε τον ηρωικό και ιδιαιτέρως αρρενωπό Αχιλλέα, αλλά επειδή τον αγαπούσε υπερβολικά η μητέρα του, και δεν ήθελε να βρεθεί ως πολεμιστής στη Τροία, τον έντυσε με κοριτσίστικα ρούχα, για ν’ αποφύγει την στράτευσή του. Σε αυτό την ώθησε και σχετικός χρησμός, που έλεγε πως πολεμώντας εκεί ο γιος της, θα έχανε τη ζωή του. Άλλη εκδοχή λέει πως τον βύθισε στον ποταμό Στίγα κρατώντας τον απ’ την φτέρνα κ’ απέκτησε το τρωτό σημείο της θνητότητας. Αν και θεά ζητούσε την προστασία του γιου της, προκειμένου να γίνει αθάνατος ήρωας, ο γιος της και γενικά ο άνθρωπος προσπαθεί να γίνει ήρωας – ημίθεος – αναζητώντας την θεϊκή του φύση, χωρίς να μπορεί ν’ αποφύγει τον θάνατο, αλλά να ζει με τους κανόνες της θνητής ζωής, και αυτό το κατάφερε η θεσσαλή θεότητα να δοξασθεί ο γιος της Αχιλλέας,
Η Θέτιδα λατρευόταν παντού και ιδιαιτέρως στη Θεσσαλία, όπου βρίσκουμε αρκετά μνημεία της συντροφευμένα με αυτά του γιου της Αχιλλέα και τα συναντάμε στα Τρίκαλα.
ΥΣ. Θα σας με δυο λόγια τον μύθο ‘’το μήλο της Έριδος’’ για να δείτε την φαντασία των προγόνων μας (Όμηρος). Η Θέτις δεν προσκάλεσε την θεά Έριδα στον γάμο της με τον Πηλέα, η Έριδα σε αντιπερισπασμό παίρνει ένα μήλο και γράφει ‘’τη καλλίστη’’ και το κατρακυλάει για να το δουν οι θεές Ήρα, Αθηνά, και Αφροδίτη, όμως ο Δίας φωνάζει τον γνωστό μας Πάρη (γιο του Πριάμου βασιλιά της Τροίας) να επιλέξει τη καλλίστη, και τις καλεί και με την σειρά τη καθεμιά, με πρώτη την Ήρα ως δύναμη, την Αθηνά ως σοφία, και την Αφροδίτη ως Ωραία Ελένη, και ο Πάρης να προτιμάει την Ελένη.
Η θεά Έρις έκανε την δουλειά της, ξεκίνησε ο Τρωικός Πόλεμος.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP