Θηβαίων

/ Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019

Οδός Θηβαίων. (Κάνηθος. Από το 1959.)
Θήβαι ή Θήβα σήμερα: Πατρίδα του θεού Διόνυσου, που έλαβε τ’ όνομά της από τη Θήβα, την αδερφή της Ευρώπης η οποία απήχθην από το Δία και μεταφέρθηκε στην Κρήτη. Η πόλη εκτός από Θήβα ήταν γνωστή και ως Καδμεία, καθώς ιδρύθηκε από τον βασιλιά Κάδμο το -1500. Θήβαι, Σπάρτη, Αθήναι αρχαίες πόλεις – κράτη, ήταν σε μια διαρκή φιλονικία μεταξύ τους. Κατά τους ιστορικούς χρόνους η Θήβα αντιμετώπισε ποικίλες και μοναδικές προκλήσεις, ευρισκόμενη άλλοτε σε ακμή και άλλοτε στη σκιά άλλων πόλεων κρατών. Στους Πελοποννησιακούς πολέμους ήταν στο πλευρό της Σπάρτης μέχρι την σύγκρουση στα Λεύκτρα το -371. Η κορυφαία της περίοδος ήταν αυτή υπό την ηγεσία των στρατηγών Επαμεινώνδα και Πελοπίδα και με την βοήθεια του Ιερού Λόχου, της προσέδωσαν κυριαρχικό ρόλο στον ελλαδικό χώρο. Όμως, μετά τη συγκλονιστική μάχη της Χαιρώνειας υποτάχτηκε και ισοπεδώθηκε απ’ τον Φίλλιπο Β’, το βασιλιά Μακεδονίας, για να βρεθεί αργότερα το -338 υπό την κυριαρχία των Ρωμαίων και των Τούρκων 1470 έως και την απελευθέρωσή της το 1830.
Πλούσιες οι μυθολογικές και αρχαιότητες του θηβαϊκού εδάφους (Ελικώνας, Κιθαιρώνας, Δευκαλίων, Κάβειροι, Μούσες, Νύμφες κ. α.). Λείψανα του αλλοτινού μεγαλείου της Θήβας της . Αι Θήβαι του Λάιου του Οιδίποδα, της Ιοκάστης, του Κρέοντα, της Αντιγόνης, του Κάδμου, του Ετεοκλή και της Πολυνείκης, όλοι μέλη του βασιλικού θηβαϊκού κύκλου των Λαβδακιδών της μυκηναϊκής περιόδου, εκεί και ο τυφλός μάντης Τειρεσίας που συμβούλευε όλους τους παραπάνω Θηβαίους. Για να τιμωρήσει ο θεός του πολέμου Άρης τους Θηβαίους τοποθέτησε στην είσοδο της πόλης μια Σφίγγα με το ερώτημα – αίνιγμα σε κάθε επισκέπτη ποιο είναι το ζώο εκείνο που το πρωί βαδίζει με τα τέσσερα το μεσημέρι με τα δύο και το βράδυ με τα τρία; και όσοι δεν απαντούσαν σωστά τους καταβρόχθισε η Σφίγγα, ο Οιδίπους απήλλαξε την πόλη απ’ το αίνιγμα. Πλούσιος και τραγικός ο λογοτεχνικός θησαυρός που απορρέει από τη θηβαϊκή αυλή, με πρωτεύοντα αυτόν του μυθικού και τραγικού βασιλιά Οιδίποδα Τύραννου, του πατέρα της Αντιγόνης και συγχρόνως κόρης του, που απέκτησε με τη μητέρα του, την Ιοκάστη. Πράξη που συνέβη, αφού πρώτα δολοφόνησε τον πατέρα του Λάιο, τον άντρα της Ιοκάστης. Στοιχείο ετούτο που εξόχως αναδεικνύεται μέσω των τραγωδιών (του αυτοτυφλοθέντα) Οιδίπους Τύραννος και Οιδίπους επί Κολωνό. Η τραγωδία του Αισχύλου ‘’Οι Επτά επί Θήβαις’’ μια τριλογία που αναφέρεται στην διακυβέρνηση της Θήβας. Και τις οποίες – τραγωδίες – μελέτησε ο Αυστριακός ψυχαναλυτής Φρόιντ 1856 – 1919 όπου και διατύπωσε τη θεωρία του οιδιπόδειου συμπλέγματος. Ο ιστορικός Ησίοδος, ο ποιητής Πίνδαρος ο Ηρακλής προέρχονται επίσης από την αρχαία Θήβα.
Η σημερινή πόλη της Θ. είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Βοιωτίας, μετά την Λειβαδιά είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια της Αρχαίας Θήβας και είναι η καλή γειτόνισσα της Χαλκίδας απ’ τα αρχαία χρόνια.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP