Τσαμαδού

/ Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019

Οδός Τσαμαδού. (Από το 1970)
Τσαμαδός Αναστάσιος (1774 Ύδρα – 1825 Σφακτηρία Μεσσηνίας): Γόνος Υδραίικης ναυτικής οικογένειας που πρόσφερε πολλά στον Αγώνα του 1821.
Ο Αναστάσιος Τσαμαδός από μικρός δούλευε σε εμπορικά πλοία, ενώ το 1819 έγινε κάτοχος του εμπορικού πλοίου Άρης (345 τόνων), το οποίο εξόπλισε με 16 πυροβόλα. Στα ταξίδια που έκαμε, είχε την εμπειρία των ναυτικών επιχειρήσεων. Παρέα με τον συμπατριώτη του συναγωνιστή και μπουρλοτιέρη Ιάκωβο Τομπάζη ξεκινούσαν τις επιθέσεις, αιφνιδιάζοντας τους αντιπάλους τους επιφέροντάς τους καίρια πλήγματα. Συνεργάστηκε με τον Μιαούλη σε πολλές επιχειρήσεις και απέκτησε αρκετή πείρα και δόξα.
Ήταν μεταξύ των επαναστατών, που ύψωσαν την ελληνική σημαία στις Μηλιές του Πηλίου. Αργότερα, ενεπλάκησαν σε ναυμαχίες στη Χίο και στην Ερεσό το 1822, στην Πάτρα το 1825. Στις 26 Απριλίου 1825 στη Σφακτηρία της Πύλου, όπου βρισκόταν μαζί με πολλούς Έλληνες αγωνιστές, Αναγνωσταρά, Μαυροκορδάτο, και Φιλέλληνες, τους επιτέθηκε ο Αιγύπτιος Ιμπραήμ πασάς, τραυματίζοντας πολλούς εξ αυτών, μεταξύ των οποίων και τον Αναστάση Τσαμαδό, θανάσιμα. Έτσι τέλειωσε η δράση του που τόσο ανάγκη είχε η πατρίδα του.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP