Βερμίου

/ Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2019

Οδός Βερμίου. (Από το 1993)

Βέρμιο: Βουνό της Δ. Μακεδονίας στα όρια των νομών Ημαθίας – Κοζάνης με υψόμετρο 2027 μ. στην ψηλότερή του κορυφή, τη Μαύρη Πέτρα. Στις πλαγιές του βρίσκονται τρεις σημαντικές πόλεις πρωτεύουσες νομών : η Βέροια, η Νάουσα και η Έδεσσα. Διαθέτει τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι και Τρία-Πέντε Πηγάδια.
Στο Βέρμιο στην αρχαιότητα, κατά τον Ηρόδοτο, ζούσε το γένος των Τημινιδών και αργότερα η δυναστεία των Αργειάδων.
Το Βέρμιο, στρατηγικής σημασίας βουνό, τόσο στους Βαλκανικούς πόλεμους του 1912-13 όσο και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγιναν πολλές πολεμικές επιχειρήσεις. Το ίδιο συνέβη και κατά τον εμφύλιο πόλεμο του 1946-49. Τα πολλά νερά που διαθέτει, σχηματίζουν πολλούς καταρράκτες, πολλή και μεγάλη βλάστηση και αξιόλογη γεωργική και δενδροκομική παραγωγή.
Στις πλαγιές του βουνού βρίσκεται από το 1950 και η «μάνα» των Ποντίων προσφύγων, η Παναγία η Σουμελά, η οποία εορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο. Στον ίδιο τόπο συναντάμε και το ποτάμι Αραπίτσα με τους καταρράκτες του Αγίου Νικολάου, όπου το 1822 οι μανάδες με τα παιδιά τους έπεσαν στον γκρεμό, προκειμένου ν’ αποφύγουν την ατίμωση από τους Τούρκους. Άλλο ένα ηρωικό Ζάλογγο και ετούτο.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP