Ξάνθου

/ Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019

Οδός Ξάνθου.
Ξάνθος Εμμανουήλ (1772 Πάτμος – 1852 Αθήνα): Ένας εκ των τριών ιδρυτών και ηγετών της Φιλικής Εταιρείας. Σπούδασε στη Πατμιάδα Ακαδημία τον ευρωπαϊκό διαφωτισμό, στην Τεργέστη, συνέχισε τις μυστικιστικές σπουδές του στην μασονική στοά, εγκαταστάθηκε στην Οδησσό στην συνέχεια. και ίδρυσε εμπορική εταιρεία. Λόγω της δουλειάς του ταξίδευε πολύ συχνά, αποκομίζοντας νέες, επαναστατικές ιδέες, στις οποίες έβλεπε να είναι απολύτως ταιριαστές στο ζήτημα της ελευθερίας των υπόδουλων Ελλήνων. Έτσι, το 1814 μαζί με τους Αθανάσιο Τσακάλωφ και Νικόλαο Σκουφά προχωρούν στην ίδρυση της επονομαζόμενης Ανωτάτης Αρχής, την Μυστικιστή Εταιρεία, της γνωστής μας Φιλικής Εταιρείας, και λίγο μετά ενημερώνει τον δάσκαλο του Γένους Άνθιμο Γαζή οπαδό της Γαλλικής Επανάστασης ο οποίος πάντα ενδιαφερόταν για κάτι παρόμοιο. Εν τω μεταξύ στα 1820 η Φ. Εταιρεία ανατίθεται κατά πρώτον στον Ι. Καποδίστρια που αρνείται την διαχείρισή της, και αργότερα στον Αλέξανδρο Υψηλάντη όπου και αυτός παραιτείται, Οπότε την αναλαμβάνει εκείνος, ο Ξ. Όμως, αργότερα παραιτείται όταν κατηγορήθηκε για κατασπατάληση μέρους των χρημάτων της κάσσας, από το μέλος της Παν, Αναγνωστόπουλο. Από την ενεργό δράση αποσύρθηκε το 1827 και έκτοτε ζούσε στο περιθώριο. Αυτήν την περίοδο έγραψε τα Απομνημονεύματά του και την «Απολογία» του, με αναφορές στα γεγονότα και στα προβλήματα της Φιλικής Εταιρείας όπως οι λανθασμένες επιλογές που δυσκόλευαν την ανάπτυξη της Εταιρείας, και τη δική του συνεισφορά στους εθνικούς σκοπούς της Εταιρείας.
Ο λαμπρός πατριώτης Εμμανουήλ Ξάνθος, αποζητούσε μάταια ένα μικρό επίδομα ζωής στα μετέπειτα δύσκολα χρόνια. Αποβίωσε ξεχασμένος πάμφτωχος και πεινασμένος στις 28 Νοεμβρίου 1852.
Υποσημείωση: To Δοκίμιο του όρκου της Φ. Εταιρείας έλεγε: ορκίζομαι στ ’όνομα της μελλούσης σωτηρίας της πατρίδας, και αγάπης στην Φ. Εταιρεία, και στ’ όνομα των Ελευσίνιων Ιερέων, γιαυτό και χαρακτηρίσθηκε μασονο ελεύθερο τεκτονική-μυστικιστική εταιρεία.

graphics design by citrine.gr
Powered by ΚτΠ
web development by ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP